Brand hotar Europas största akvarium

Hajar och sillstim riskerar att rinna ut med 4,5 miljoner liter vatten

NYHETER

En brand i en kafeteria hotade natten till onsdagen ödelägga Oceanarium, ett jätteakvarium med 4 000 fiskar, hajar och bottendjur i Hirtshals i norra Danmark.

Det är Europas största akvarium.

Risken finns fortfarande att det största akvariet som rymmer 4,5 miljoner liter vatten spricker, även om själva branden är under kontroll.

På morgonen var branden i stort sett släckt i byggnaden som omger själva akvariet.

Frågan är dock fortfarande om konstruktionen som håller uppe de jättelika glasrutorna till akvariet kommer att hålla.

Brandmanskapet kämpar med att pumpa vatten från källaren, där anläggningarna för syresättning och filtrering av vattnet är installerade.

-Det finns några eldhärdar kvar i byggnadens hålrum. De har fått en del vind och det kommer lite gnistor, men det har inte börjat blossa upp igen, sade brandförsvarschefen Mogens Pedersen på onsdagsmorgonen.

Branden upptäcktes vid sextiden i tisdags eftermiddag. Det var oklart vad som orsakade den. Golven i kafeterian hade lackerats under dagen, men någon uppenbar koppling till elden spårades inte omedelbart.

Ett 30-tal brandmän kämpade för att släcka elden och fick också kontroll över den framåt midnatt. Men någonstans ifrån läckte vatten ut ännu på onsdagsmorgonen. Orsaken var oklar, eftersom brandmännen inte vågade gå in i byggnaden, som blivit instabil.

Mogens Pedersen fruktade att den stora rutan i oceanariet skulle rämna. Då hotar 4,5 miljoner liter vatten välla ut.

I Nordsjömuseets oceanarium på Nordjyllands kust finns 4 000 arter. Oceanariet är fint anlagt, komplett med sjunken fiskekutter och ett stenrev. Besökarna kan genom en sex meter hög och tolv meter bred ruta titta in på livet i akvariet. Där finns sillhajar, pigghajar och sillstim.

Akvariet har 45 centimeter tjocka plastrutor som hade kunnat smälta om värmen blivit för intensiv.

- Det är begränsat hur länge plasten kan hålla mot värmen och vattentrycket, sade chefen för museet Nga Phan då branden var som mest intensiv.

Ännu på onsdagsförmiddagen var det oklart om en spricka uppstått någonstans i den gigantiska behållaren.

Simone Söderhjelm, TT