Polisen grep sin egen informatör

Nu fruktar han för sitt liv – begär att få sitta inlåst

NYHETER

Den 34-årige informatören lämnade upplysningar som gjorde att östgötapolisen kunde sätta fast flera grova narkotikabrottslingar.

Men i ett tillslag i samband med en stor knarkhärva förra året åkte han med själv.

Nu fruktar 34-åringen för sitt liv.

Efter rättegångsdagens slut i går begärde mannen att få sitta kvar i häktet för att ingen skulle komma åt honom, skriver Correns nätupplaga.

– Han är redan utsatt för hot. Därför begär han inte att bli försatt på fri fot, säger 34-åringens advokat, Mikael Abrahamsson till tidningen.

34-åringen har under flera år jobbar som östgötapolisens hemlige informatör och han uppges vid flera tillfällen ha lämnat upplysningar som sedan lett till fällande domar. I maj förra året medverkade han till att polisen kunde slå till mot en metamfetaminliga i Linköping, men fastnade själv på en spaningsfilm där han själv föreföll vara delaktig i knarkaffärna.

Husrannsakan

Eftersom bara tre poliser i Östergötland kände till hans hemliga roll var det kanske inte så konstigt att polisen trodde sig vara ytterligare en brottsling på spåren. Inte heller åklagaren var informerad om den hemlige informatörens identitet och beslutade snabbt om husrannsakan.

Polisen upptäckte i samband med husrannsakan i 34-åringens hem att informatören innehaft 656 gram amfetamin. Han greps som misstänkt för narkotikabrott och togs med till förhör.

Där uppgav han för förhörsledaren att han jobbade som informatör för polisen, och fick också besök av sin hanterare, det vill säga sin kontakt inom polismyndigheten.

Det besöket slutade inte riktigt som han hade väntat sig, berättar 34-åringen i rätten:

”För jävligt”

– Jag blev uppmanad att ta på mig ansvaret för narkotikan. Jag tyckte det var för jävligt när jag greps, säger 34-åringen, som hade fått uppfattningen att han var garanterad skydd av polisen.

Hanteraren, som också vittnade i rättegången, uppger att han var helt ovetande om att 34-åringen hanterat narkotika själv:

– Han skulle inte göra något som var brottsligt. Han kunde inte komma till mig och säga att han hade narkotika, säger kontaktmannen.

34-åringen påstod för tingsrätten att det var som en del av polisuppdraget som han hanterat narkotikan, vilket rätten inte tror på. Informatören kommer enligt rättens ordförande att dömas för grovt narkotikabrott.

Både åklagaren och 34-åringens advokat har begärt att 34-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatriska undersökning. Enligt den genomförda lilla sinnesundersökningen kan 34-åringen av lida en allvarlig psykisk störning.

34-åringen ska också tas upp i polisens vittneskyddsprogram.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM