”Stans luft är giftig”

Edgar, 1, sjuk av föroreningarna

Klicka på bilden för att göra den större.
NYHETER

Edgar, 1,5, kan inte sluta hosta.

Stockholms dåliga luft gör honom sjuk.

– Värdena är extrema nu, säger miljöutredare Christer Johansson

Foto: LASSE ALLARD
FÅR HOSTATTACKER Edgar Ekholm, 1,5, bor på Hornsgatan med pappa Ivar Ekholm. Den dåliga luften ger Edgar andningssvårigheter.

Aftonbladets egen mätning av luften i innerstaden visar skyhöga halter av miljögifter.

Värst utsatt är Hornstull och Valhallavägen med mer än fem gånger det tillåtna värdet.

Känsliga lungor

–?Det är den tidiga våren med torrt väder och att många har dubbdäcken kvar som gör att det blir smuts i luften, säger Christer Johansson, forskare i luftkvalitet.

På den hårt drabbade Hornsgatan bor Ivar Ekholm med sin lille son Edgar, vars känsliga lungor har svårt att klara den smutsiga luften.

–?Han hostar och har svårt att andas. Det liknar astma, säger pappan.

Kämpar för förbud

Tillsammans med några grannar kämpar han för ett förbud mot dubbdäck i city. Däcken river upp små partiklar som irriterar luftvägarna.

–?Många inser nog inte hur mycket skada dubbdäcken gör, jag går runt och sätter lappar på bilar som inte bytt däck, säger Ivar Ekholm.

Luftexperten Patrik Jansson som genomförde Aftonbladets mätningar säger att många tror att de har allergi när de i själva verket reagerar på den dåliga luften.

Gränsvärdet för partiklar i luften är 50 mikrogram per kubikmeter luft i snitt per dygn. Patrik Jansson är skeptisk till det sättet att räkna. I själva verket kan en person som promenerar längs gatan få i sig mer än tio gånger så mycket.

Risk för lungcancer

Enligt forskarna är risken att drabbas av lungnedsättning i 20-årsåldern mycket högre om man växt man upp i en storstadsmiljö.

–?En del undrar varför jag inte flyttar från stan men för mig handlar det inte om att bo i stan eller på landet. Det handlar om att luften är giftig, säger Ivar Ekholm.

Mattias Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM