Sportigt kollo senaste flugan

Men alla barn får inte plats på de populära sommarlägren

Foto: Mattias Carlsson
FULL RULLE PÅ LÄGRET Robin Pettersson, 12, Bredäng, och Joakim Forss, 11, Vällingby, utmanar varandra på en BMX-bana. Ett hopp avskräcker inte. Exempel på alternativa kollon: teater- och dramakollo, ridkollo, seglarkollo, sport camp, smådjurskollo, famil
NYHETER

Sommarkollo är populärare än någonsin.

5 683 Stockholmsbarn har fått en efterlängtad plats. Men många blev utan.

– Det är roligt på kollo, man träffar en massa nya kompisar, säger Sanna Lindgård, 10.

Hon har valt sista skriket i kollodjungeln: sport camp.

Tolv dagar med klättervägg, BMX-bana, livräddning och segling. Bara för att nämna några exempel. En ibland tuff utmaning för barnen, men målet är att alla ska klara allt.

– Grundtanken är att få barnen att röra på sig. Vi försöker avdramatisera och får bort elittänkandet, säger Annika Lunding, huvudansvarig på Storholmen Sport Camp utanför Norrtälje.

Pris till bästa rumsstädarna

Kollo andas sommar, sol och bad. Men det handlar om så mycket mer. Barnen lär sig att ta ansvar, fungera i grupp och utföra prestationer de inte trodde var möjliga.

– Varje dag efter middagen delar vi ut band till dagens kompis, den grupp som städat rummet bäst eller till någon som klarat av något särskilt. I slutändan får alla lika många band, det är ett bra sätt att lyfta fram osäkra barn i gruppen, säger Annika.

Sanna Lindgård, 10, och kompisen Sandra Lantz, 10, trivs alldeles förträffligt. Inte minst med ledarna som ofta rekryteras från idrottshögskolan.

– De är så roliga, säger Sandra Lantz som tycker segling är det skojigaste hon gjort hittills på kollot.

– Mountainbike är också roligt. Ibland är man lite rädd när man hoppar men det är kul ändå.

I vissa stadsdelar har kampen om kolloplatserna varit hård. I till exempel Bromma fick 220 barn stanna hemma.

Där nekades alla barn i årskurs 1 till 3.

Församlingen kan sponsra

I andra stadsdelar görs en social och ekonomisk prövning. Om inte föräldrarna har råd kan ibland den församling som barnet tillhör gå in och sponsra en plats.

Stockholms stadshus delar också ut omkring 5 miljoner kronor i fondmedel till just sommarkollo varje år.

Att det är poppis att åka på kollo råder det ingen tvekan om. De flesta stadsdelsnämnder som Aftonbladet pratat med har haft betydligt fler sökande än tidigare år.

Historien om sommarkollot

Stockholms kolloplatser

Fatima Johansson