Åtta taxichaufförer kan få sparken efter sexköpsförsök

Avslöjades av tv-programmet ”Efterlyst”

NYHETER

Åtta taxichaufförer på Taxi Stockholm riskerar att bli av med rätten att köra för företaget, efter avslöjanden om att de försökt köpa sex.

Taxibolaget spårar nu chaufförerna med hjälp av GPS.

I ett inslag i TV3:s program Efterlyst på torsdagskvällen spelar en reporter prostituerad på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Under sammanlagt tre timmar får hon kontakt med 71 män som vill köpa sex, varav 14 är taxichaufförer.

Åtta av de chaufförer som stannade till körde Taxi Stockholms bilar och var iförda företagets uniformer.

-Jag blev oerhört frustrerad, chockad och irriterad över att detta förekommer, säger Eric Thorén, marknadschef på Taxi Stockholm, till TT.

Han fortsätter:

-Tyvärr är detta ett samhällsproblem och våra chaufförer är en del av samhället. Uppenbarligen finns en brist hos vissa män som gör att man ägnar sig åt såna här hemska saker, säger Eric Thorén.

Taxibolaget vidtar nu flera åtgärder, uppger tidningen Metro. Dels kommer arbetet för bolagets så kallade profilbevakare att inriktas på Malmskillnadsgatan. Bevakarna rör sig ute på stan och kontrollerar hur chaufförerna beter sig i trafiken och mot kunderna.

Med hjälp av bolagets GPS-system ska också chaufförerna som stannat på Malmskillnadsgatan då tv-programmet spelades in spåras.

-De åtta chaufförerna kommer - så snart utredning och spårning är klar - att lämna Taxi Stockholm, säger Eric Thorén till TT.

Chaufförerna har skrivit på ett avtal för att få den legitimation som ger dem rätten att köra för Taxi Stockholm - försök att köpa sex skulle vara ett brott mot det avtalet.

Avtalsbrottet gör det därför möjligt, enligt Thorén, att dra in legitimationen vilket i praktiken innebär sparken för chaufförerna. Dessa är dock inte anställda direkt av Taxi Stockholm, som är en ekonomisk förening, utan av de cirka tusen enskilda företagare som är medlemmar i föreningen.

Taxi Stockholm räknar med att vara klar med sin utredning inom ett par veckor.

Christina Bodin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM