"Det värsta jag varit med om"

Storm tvingade Skinnarmo i hamn

NYHETER

OMBORD PÅ s/y SEARCHER I ANTARKTIS. Ola Skinnarmos Antarktisexpedition "I Shackletons spår" rände i går kväll in i sin första motgång.

En storm med orkanbyar tvingade båten att söka nödhamn.

I stormiga och isiga farvatten kring ön Sydgeorgien var Ola Skinnarmo oförmögen att nå fram till King Haakon Bay.

Avsikten var att den svenska äventyraren med tre klätterkamrater skulle sättas iland där för att sedan - i likhet med den brittiske polarforskaren Ernest Shackleton 87 år tidigare - ta sig över snöklädda berg av högalpin typ och glaciärer fram till en valfångststation i en fjord på öns nordsida.

Mardrömslikt

Shackleton gjorde det för att skaffa undsättning till sina 27 strandsatta besättningsmän. Skinnarmo gör det för att i en dokumentärfilm kunna återberätta brittens bragd.

Men det Antarktiska havet slog till med storm.

- Jag har på segelbåt inte varit med om värre, sa Anders Eriksson som hade kommandot under de mest mardrömslika timmarna.

Erfaren sjökapten

Eriksson är en 46-årig utbildad sjökapten från Ljungskile, som gjort ensamseglingar jorden runt och varit överstyrman i kryssningssjöfart i Antarktis och vet vad han ska jämföra med.

- Vi har en kombination av full storm och mängder drivande is, så kallade growlers.

Sjöarna sköljer över "Searcher" som är en 18-meters segelbåt i stål. Isbergen upptäcks på radar men de låga isflaken - som kan vara stora som bussar - är stundtals omöjliga att se i tid och en kollision med dem kan ha förödande verkningar.

Därför har expeditionen nu sökt nödhamn i Wilson Bay på öns nordvästhörn.

40 sekundmeter

- Det är inte ofarligt här heller, sa Eriksson sent i går kväll. Från bergstopparna kommer vad vi kallar katabatiska vindar. Fallvindar. Vi uppmätte just en med en styrka om 40 meter per sekund. Det är lika med orkan. Det är vid sådan här vind som taken lyfter från husen.

Ola Skinnarmo tar utvecklingen med tillkämpat lugn:

- Jag skulle hellre redan nu varit uppe på isen. Detta är ett avbrott. Det blir någon dags försening. Men sedan är vi på hugget igen.

Staffan Heimerson