2 825 kunde fått pension

NYHETER

ARKELSTORP

Undersköterskan Liselott Rosenkvist är en av de 1,2 miljoner drabbade småspararna i Skandia Liv.

Nu har hon fått beskedet att det skulle kosta henne en avgift på 7 000 kronor att flytta pengarna till ett annat bolag.

- Direktörerna har inte bara svärtat ner Skandia. De har svärtat ner näringslivet, säger hon.

Småspararnas raseri mot Skandia bara ökar för varje ny utredning som avslöjar myglet inom bolaget. De drabbas dubbelt; deras besparingar blir mindre värda och det kostar dem dryga avgifter om de vill lämna Skandia Liv.

Häromdagen fick Liselott Rosenkvist i Arkelstorp i norra Skåne beskedet att hon måste betala en avgift på fyra procent av sparbeloppet om hon vill flytta pengarna till ett annat bolag.

- Att helt lösa ut pengarna verkar i stort sett omöjligt. Jag vet inte hur jag ska göra, om jag ska flytta dem eller låta dem stå kvar. I vilket fall kräver jag mina pengar tillbaka.

Tusentals har anslutit sig

Nu funderar hon att gå med i föreningen "Grupptalan mot Skandia" som leds av Arne Ruth. Hittills har drygt 7 000 småsparare anslutit sig.

Föreningen skjuter in sig på försäljningen av Skandia Livs kapitalförvaltning till Den Norske bank på 3,2 miljarder kronor, där pengarna gick till moderbolaget Skandia - en affär som Otto Rydbeck dock ger godkänt i sin rapport.

Konsumentombudsmannen har gett advokat Stefan Lindskog i uppdrag att utreda de juridiska möjligheterna för krav på ersättning till alla medlemmar i Skandia Liv.

Men oavsett om det blir en kompensation eller inte är Liselott Rosenkvists förtroende för Skandia allvarligt skadat.

- Frågan är vem man kan lita på? Finns det fler som beter sig som ledningen i Skandia?

Dyra avgifter om du lämnar Skandia Liv

En spottstyver för Skandia- topparna

Per-Ola Ohlsson