Är det finito nu, Braun?

Avgår - men skyller på att han blivit lurad

NYHETER

Bengt Braun säger att han blev lurad av giriga direktörer.

Men skandalen i Skandia riskerar ändå att fläcka ner familjen Bonniers koncernchef.

- Det är klart att det här påverkar hans rykte, ställning och position, säger Olle Rossander, tidigare sekreterare i Förtroende- kommissionen.

Det var en påtagligt besvärad Bengt Braun som mötte pressen i går eftermiddag. Erik Månsson, informationsdirektör på Bonnierkoncernen, fanns vid hans sida, liksom Skandias kommunikationsdirektör Odd Eiken.

Men något verkligt ansvar för bonusfesten tog den avgående ordföranden inte. Istället hävdade Braun att han, liksom den övriga styrelsen, blivit förd bakom ljuset. Visserligen medgav han att en styrelse aldrig kan skylla ifrån sig helt men det var inte den insikten som fick honom att avgå.

"Inget som lagts mig till last"

Det gör han istället dels på grund av tidsbrist, dels för att han nu vill ge Skandia möjlighet att lägga skandalerna bakom sig.

- Jag avgår inte för det som står i rapporten. Jag har varit frontalfigur för ett bolag som kritiserats för historiska saker, men det är ingenting i rapporten som lagts mig till last.

Enligt Hans De Geer, professor i affärsetik, kan en styrelse aldrig skylla på att man blivit lurad.

- En styrelse får inte låta sig vilseföras. Man har ju en styrelse för att kunna utkräva ett ansvar någonstans, säger han.

Enligt Olle Rossander kan skandalerna i Skandia påverka förtroendet för Braun.

- Det är klart att han har fått sitt rykte fläckat. Om han kan tvätta det genom sina kommande uttalanden och ageranden återstår att se, säger han.

Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi, tror att Skandiahärvan kan få effekten att Braun blir allt för fokuserad på att få upprättelse.

- Det kan bli ett konstigt läge där han vill visa att han duger. Han kan bli för mån om att visa att han är en annan sorts person än vad allmänheten fått en bild av. Det kan ställa till trassel, säger han.

"Helt rätt att han går"

Lennart Låftman, som granskat affärerna mellan Skandia Liv och moderbolaget, tror att frågan om Brauns framtida förtroende sett annorlunda ut om Bonnierkoncernen varit ett vanligt börsnoterat bolag.

- Det hade varit svårare eftersom det då skulle ha varit mer diskussion, ifrågasättande och aktieägaropinion mot honom.

Analytikern Peter Malmqvist kritiserar inte Bengt Braun. Däremot anser han att var det helt rätt att avgå.

- Han är klart olämplig att ge sig på Jan Carendi och kompani och ta tillbaka de pengar som blivit felaktigt utbetalade. Braun var ju med och fattade besluten en gång i tiden. Att börja utreda sina egna beslut är inte särskilt lämpligt.

Förtroende hos Bonnier

Familjen Bonnier har dock fortfarande fullt förtroende för sin koncernchef.

- Vi konstaterar att Bengt Braun fullgjort sin insats som vd med bravur. Varken hans arbetsinsats eller förtroendet för honom har påverkats av det som har hänt i Skandia, säger informationsdirektören Erik Månsson.

Även styrelseledamoten Hans-Jacob Bonnier ger Bengt Braun sitt fulla förtroende.

- Sen hur det här påverkar Bonnierföretagen är en lång och svår diskussion som jag varken har haft med mig själv eller med någon annan, säger han.

Elisabeth Lindham Marmorstein

ARTIKELN HANDLAR OM