Minst 40 döda i rysk tågexplosion i dag

Terrorattentatet ”ett försök att destabilisera inför parlaments- valet”

NYHETER

Två dagar före dumavalet exploderade på fredagen en sprängladdning på ett tåg i södra Ryssland och dödade minst 40 personer. Ryska politiker kopplade dådet till det stundande valet och tjetjenska rebeller.

- Det är otvivelaktig ett försök att destabilisera situationen strax före parlamentsvalet, sade president Vladimir Putin.

- Men de kommer inte att lyckas. Rysslands medborgare själva kommer inte att tillåta det, tillade Putin enligt ryska medier.

En sprängladdning exploderade på ett tåg i Stavropol-regionen klockan 7.40 lokal tid. Dödssiffran hade på fredagseftermiddagen stigit till 40 enligt ryska medier. 31 personer dödades på platsen och 9 avled på sjukhus. Över 100 människor var på eftermiddagen fortfarande på sjukhus.

Tåget körde i pendeltrafik mellan Kislovodsk och Mineralnyje Vody när explosionen inträffade. Vagnen slets enligt järnvägspersonal itu och kastades av spåret av smällen. R äddningsmanskap och utredare skyndade till olycksplatsen några kilometer från samhället Jessentuki.

Fyra inblandade

Nikolaj Petrusjev, chef för Rysslands säkerhetstjänst FSB, sade att fyra personer var inblandade i dådet.

- Det fanns tre kvinnor och en man. De kunde inte identifieras, sade han till ryska medier.

Två av kvinnorna hoppade av tåget före smällen och senare hittades resterna av en man med granater fastspända vid fötterna, vilket enligt Petrusjev visade att det rörde sig om ett självmordsattentat.

- Som ett möjligt spår skulle jag koppla det här brottet till de tjetjenska terroristernas aktivitet, sade justitieminister Jurij Tjajka till Interfax.

Han efterlyste samtidigt tuffare lagar mot terrorism.

Den ryske inrikesministern Boris Gryzlov svor att spåra dem som ligger bakom sprängningen av tåget.

- Marken kommer att bränna under fötterna på dem. De här odjuren kommer aldrig att kunna känna sig säkra, sade han.

Gryzlov leder det inflytelserika Enade Ryssland, Putins stödparti, som väntas vinna valet.

Radikalisering

Aleksander Korobejnikov, förste vice utsände för presidenten i södra Ryssland, sade att attacken var en av flera i en serie som planerats i södra Ryssland.

- Det tyder på en radikalisering och fragmentisering av konflikten - det bildas små grupper som ingen kan kontrollera, säger Andrej Mironov, Tjetjenienkännare på människorättsorganisationen Memorial, till TT.

Stavropolregionen ligger norr om Tjetjenien, där separatister har slagits mot ryska trupper under både president Boris Jeltsin och hans efterträdare Vladimir Putin.

Två explosioner skakade samma pendeltågslinje för två månader sedan. Den gången dödades fyra personer och 32 skadades.

Joanna Kurosz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM