Sex döda när bomb exploderade i Moskva

Kvinnlig självmords- bombare tog flera liv

NYHETER

En kvinnlig självmordsbombare utlöste en bomb i Moskva på tisdagsförmiddagen.

Enligt uppgifter har sex människor dött och tolv skadats.

En misstänkt kvinna söks av polisen.

Bomben exploderade utanför Hotell National mitt emot Röda torget och Kreml vid elvatiden på förmiddagen lokal tid.

Uppgifterna om de skadade har ändrats under dagen men förmodligen har sex människor dött och minst tolv skadats av explosionen. För fem av de skadade uppges tillståndet vara kritiskt.

Först trodde polisen att det rörde sig om en bilbomb i en Mercedes men enligt senare uppgifter har bomben exploderat utanför bilen.

En huvudlös kvinnokropp låg i närheten av bilen. På kroppen hade kvinnan tejpat fast ytterligare sprängmedel. I handen höll hon en portfölj som eventuellt innehöll ännu mer sprängmedel. Väskan sköts senare sönder av polisen.

Terrorister eller "affärer"

Rysk tv har visat bilder på sönderblåsta fönster i Hotell National och döda kroppar på trottoaren.

Enligt rysk polis är det inte fastställt om det rör sig om en terroristattack eller någon form av affärsuppgörelse. Tidigare explosioner har skyllts på tjetjenska rebeller och nu är oron stor att en ny våg av terroristattacker har satts igång.

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov tror att terroristernas tilltänkta mål missades och att bomben exploderade för tidigt.

– Två kvinnor ska ha frågat en förbipasserande om vägen till duman. Hotell National var inte den plats där självmordsbombarna hade planerat att utföra attentatet, sa Luzjkov till nyhetsbyrån Interfax.

En av de misstänkta kvinnorna överlevde förmodligen attacken och eftersöks nu av polisen.

President Vladimir Putin kopplade händelsen till utvecklingen mot marknadsekonomi och demokrati och arbete för att bevara landets territoriala integritet. Bomben exploderade en kort tid innan Putin skulle hålla tal i Kreml.

Inga svenskar skadade

Svenska utrikesdepartementet hade på förmiddagen inga uppgifter om att svenskar skulle ha skadats i bombdådet.

– Vi har kontinuerlig kontakt med ambassaden i Moskva och de undersöker tills de är 100 procent säkra på att inga svenskar kommit till skada, säger Andreas Norman, redaktör på UD:s presstjänst.

De omkomna tycks ha varit förbipasserande ryssar och en ung kinesisk kvinna.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM