Lars Ohly har sagt ja till att bli partiledare

NYHETER

Lars Ohly har tackat ja till att bli vänsterpartiledare.

Mängder av nej blev till ett ja vid en presskonferens i eftermiddag.

– Jag tror att jag kommer att fixa det och mina barn tror att jag fixa det. Men jag tänker inte riskera mitt föräldraskap, sa han.

Lars Ohly har sagt nej, nej och nej. Och förklarat att partiledarrollen inte kan kombineras med rollen som ensamstående tvåbarnspappa med gemensam vårdnad.

Men i förmiddags svängde den hetaste kandidaten till posten som ny vänsterpartiledare. Vid dagens möte i partistyrelsen meddelade Lars Ohly att han är beredd att ställa upp som kandidat till ordförandeposten i partiet.

Vid dagens presskonferens på Kafé Marx förklarade Lars Ohly att beslutet växt fram under de senaste två veckorna.

Han har nu kommit fram till att det går att förena jobbet som partiledare med att vara

– Jag har känt att det finns en enorm förståelse för att man ska kunna ha en familjesituation som min och ändå stå till förfogande.

Beskedet kom efter att partiet beslutat om ett tredelat ledarskap, men en ordförande och två vice. Tidigare har Lars Ohly bara sagt att han skulle kunna tänka sig att fungera som vice ordförande.

Lars Ohly försäkrar dock att hans tidigare nej varit äkta och att han inte ställt några krav. Samtidigt svarade Lars Ohly på den kritik som i dag riktats från flera håll – mot att han kallar sig själv kommunist.

– För mig är det inte ett stort problem. Jag känner inte att det finns något citat, något som jag sagt eller tyckt eller skrivit som är svårt att förklara eller försvara. Jag är både kommunist och demokrat, sa han till aftonbladet.se.

Vänsterledare genom tiderna

Vänsterpartiets partiledare sedan partiet bildades på våren 1917. De första åren hade partiet två parallella partiledare.

Mattias Lundell, Leif-Åke Josefsson, Monica Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM