FN-tribunal om Israels säkerhetsmur

Demonstrationer utanför domstolen i Haag

NYHETER

I dag startade rättegången om Israels säkerhesmur.

Israel bojkottar förhandlingarna.

I stället demonstrerar pro-Israeliska grupper utanför tribunalen - vid vraket av en buss som sprängdes i ett självmordsdåd i Israel.

Trots Israels protester inledde Internationella domstolen i Haag på måndagen behandlingen av den israeliska barriären på Västbanken.

Utanför domstolen i Haag hade Israelanhängare på förmiddagen ställt upp en utbränd buss från Jerusalem. I den dödades elva människor den 29 januari i en attack av en palestinsk självmordsbombare.

Israel hävdar att domstolen inte har rätt att lägga sig i hur landet skyddar sin befolkning och protesterade genom att bojkotta förhandlingarna. Den israeliska regeringen gjorde dock ett pressuttalande via ett juridiskt ombud, som sade att domstolen kommer att göra det svårare att få i gång fredssamtalen.

Senare under dagen demonstrerade även palestinska anhängare utanför byggnaden i protest mot barriären. Totalt deltog några hundra personer i de olika demonstrationerna.

Rådgivande beslut

Inne i domstolsbyggnaden hävdade enligt AFP Nasser al-Qidwa, Palestinska myndighetens representant i FN, att barriären förstör möjligheterna till en fredlig lösning på Mellanösternkonflikten och att den inte kommer att stoppa fortsatta attacker i Israel. Flera jurister argumenterade för att barriären strider mot internationell rätt, eftersom den delvis byggs på palestinskt territorium.

Internationella domstolen tar upp frågan efter begäran från FN:s generalförsamling. Förhandlingarna väntas pågå i ytterligare två dagar.

När domstolen ska ta beslut är inte fastställt. Beslutet kommer enbart att vara rådgivande och inte bindande.

EU splittrat

Tolv länder, de flesta u-länder som sympatiserar med palestinierna, har skickat representanter till domstolen för att ge sin syn på tvisten. Betydligt fler länder, 44, har skickat in skriftliga inlagor.

Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa höll en oväntad presskonferens i samband med förhandlingarna i Haag.

-Byggandet av muren kommer inte bara att förstöra hoppet om en palestinsk stat och två stater som existerar bredvid varandra, den kommer att förstöra själva fredsprocessen, sade han enligt Reuters.

EU-länderna är splittrad i frågan om domstolen bör bedöma om Israel bryter mot internationell rätt. De är däremot eniga om att fördöma byggandet av säkerhetsbarriären.

Sverige har frångått den oklara EU-linjen och skickat in en egen inlaga som stöd för processen.

TT:Skulle ett domstolsyttrande mot barriären hjälpa fredsprocessen?

-Det blir ytterligare en påtryckning och stöd för länder som, likt EU, anser att den strider mot folkrätten, säger utrikesminister Laila Freivalds.

aftonbladet.se/TT