Skepp ohoj – på torra land

Över 1 000 båtar visas upp på rekordmässan

NYHETER

Mängder av motorbåtar, massor av båtprylar, allt ännu dyrare.

Och båtbranschen säljer som aldrig förr.

Årets båtmässa är därför den största hittills.

- Det finns över 1 000 båtar i år. Så många har vi aldrig haft förut. Båtbranschen känner ingen lågkonjunktur, säger Mats Hagman, presschef på Allt för sjön-mässan.

Båtprylar, kanoter, dykutrustning, surfing, kläder finns på mer än tre fotbollsplaner.

Den första båtmässan hölls för 82 år sedan. Då ställdes 52 båtar ut och det var också få som hade fritid, pengar, möjlighet att ha ett fritidsnöje.

Klassiker

Några av de första fritidsbåtarna finns också på årets mässa i nostalgihörnan Classic boats.

Mängden båtar gör att mässan kräver ett antal timmar och starka fötter för att gås igenom.

Dyrast och störst är en Princess 58 för drygt åtta miljoner. Den är 17,88 m lång och väger 23,5 ton. Det är allt igenom lyx.

Sedan finns det en 15 m lång holländsk båt som heter No Limit 1500. Det är första gången företaget ställer ut i Skandinavien och där finns ingen lyx utanpå. Den ser ut som en större lotsbåt, eller något, men inredningen får man bestämma själv och då kan det vara helt utan gräns. I grunden kostar den sju miljoner.

Båt från 1800-talet

Det finns också en liten, vacker segelbåt för cirka 100 000 kronor. Den är en tredjedels kopia av kappseglare från 1888. Då byggd i Boston, ritad av Edvard Burges. Nu byggd i Motala och ritad av Bertil Jonsson. Den är för två personer och har fem segel: jagare, klyvare, fock, storsegel och toppsegel.

- Jag har hittills byggt två båtar. Den är fantastiskt rolig att segla, mycket tåtar att dra i, säger Bertil Jonsson.

Per-Iwar Sohlström