Raket uppskjuten - lastad med maskar

NYHETER

Bajkonur

En ryss, en amerikan, en holländare - och tre miljoner maskar - lyfte på måndagsmorgonen från raketbasen Bajkonur i Kazakstan.

Den ryska Sojuz-raketen är på väg till den internationella rymdstationen ISS, dit den väntas anlända på onsdag.

Besättningen består av amerikanen Edward Michael Fincke, nederländaren Andre Kuipers och ryssen Gennadij Padalka som ska föra upp utrustning till ISS, som efter olyckan med USA-rymdfärjan Columbia förra året bara kan försörjas med livsnödvändigheter och besättning via de ryska Sojuz-raketerna.

Fincke och Padalka ska ersätta sina landsmän Michael Foale respektive Alexej Kaleri, som har utgjort stationens besättning sedan i oktober, medan nederländaren bara stannar i knappt två veckor innan han följer med Foale och Kaleri ner till jorden igen.

Ombord på raketen finns även tre miljoner små millimeterlånga genomskinliga rundmaskar, av arten Caenorhabditis elegans. Arten blev berömd 1998 när genforskare lyckades fullständigt kartläsa dess 859 olika celler och 19 099 olika gener. Kosmonautmaskarna ska nu användas för att undersöka hur levande varelser påverkas av livet i rymden.

- C elegans har en hel del gemensamma gener med människan, därför är den viktig för forskarna som dechiffrerat dess fullständiga genetiska kod. Om masken tillbringar tio dagar utsatt för kosmisk strålning och viktlöshet, är det jämförbart med tio år i rymden för en människa, säger Nasaforskaren Nathaniel Szewczyk. Han hoppas att maskarna bland annat kan ge svar på vad som skulle kunna ske med en människa som skickas till Mars; en resa som beräknas ta minst två år.

TT-AFP