Tio gripna i ny antiterrorrazzia

Tredje stora polisrazzian under senaste veckorna

NYHETER

London

Brittisk polis har genomfört ännu en stor aktion mot misstänkta terrorister, denna gång i norra England där tio personer greps.

Samtidigt fördömde en islamistgrupp Storbritanniens hårda antiterrorlagar och förnekade att man talat om terrorattacker i London som oundvikliga.

400 poliser deltog i razziorna, som koncentrerades runt Manchester på måndagsmorgonen och genomfördes med stöd av Storbritanniens hårda antiterrorlag från år 2000. Det enda polisledningen ville säga under dagen var att tio personer gripits, misstänkta för att ha förberett terrordåd.

Enligt brittiska medier handlade det om unga män från irakiska Kurdistan och Nordafrika.

Måndagens tillslag var den tredje stora antiterroraktionen i Storbritannien på bara några veckor.

I slutet av mars avslöjades en misstänkt terrorcell i London. Vid den razzian beslagtogs också ett halvt ton ammoniumnitrat, den kemikalie som användes till exempel vid jättebombningen på Bali 2002. Men det är fortfarande oklart vilket det brittiska målet kan ha haft.

al-Qaida-sympatisörer greps tidigare

I början av april greps i London också en grupp al-Qaida-sympatisörer som misstänktes försöka sprida det giftiga ämnet osmiumtetraoxid. Även i det fallet är det oklart vilka mål de kan ha riktat in sig på.

I längden är det mer eller mindre oundvikligt att terrorister lyckas genomföra en stor attack mot London, sade Storbritanniens högste polischef John Stevens och Londons borgmästare Ken Livingstone efter tågbombningarna i Madrid i mars.

Men citat från en islamistledare i London som verkade stödja den hotbilden förnekades på måndagen av hans organisation al-Muhajiroun.

-Allt detta om ''al-Qaida Europa'' och terrorattentat som är nära förestående är påhittat, sade Anjim Choudry på al-Muhajiroun.

Det var ledaren Omar Bakri Muhammad som enligt portugisiska Publica hade sagt att stora terrordåd förbereds av flera islamistiska grupper, däribland en som kallar sig al-Qaida Europa.

”Led i kriget”

Men Choudry hävdar att spridningen över världen av citaten, via bland annat den stora brittiska nyhetsbyrån Reuters, är ett led i USA:s och Storbritanniens ''så kallade krig mot terrorismen'' som av många muslimer uppfattas som en obefogad klappjakt.

-Över 700 muslimer har gripits med hjälp av den drakoniska antiterrorlagen från år 2000, men av dem har bara en handfull sedan dömts för terrorism, sade Choudry.

''Alla muslimer måste vara vaksamma när de hör nyheter från ledare som är i krig med islam och muslimer, om det nu är (via) Reuters eller någon annan nyhetsorganisation som arbetar som agenter för sina korstågsherrar, ledda av Bush och Blair'', skriver al-Muhajiroun på sin internetplats.

Henrik Samuelsson/TT