Sabine ska fälla pedofilen

Hon överlevde - vittnar mot Marc Dutroux

NYHETER

ARLON, BELGIEN

Sabine Dardenne, 20, orkade till och med titta pedofilen Marc Dutroux i ögonen. Hon återgav de mest fruktansvärda detaljer med stadig röst.

Men i rättssalen fanns föräldrar till de flickor som dog hos Dutroux och en av dem fick bäras ut och föras till sjukhus.

- Varför dödade du inte mig också, sa Sabine.

Då var hon inlåst i hans mörka källarhåla.

Nu sitter han inspärrad i en bur av skottsäkert glas.

Det är nästan åtta år sedan Sabine befriades från det hemliga källarrummet i Dutroux hus i belgiska byn Marcinelle.

Berättar i en timme

Nu skulle hon för första gången möta honom igen öga mot öga.

- Jag måste göra det för att visa att han inte knäckt mig, har hon sagt.

Späd och flickaktig, enkelt klädd i svarta byxor och grå cardigan, berättade hon i nästan en timme med en röst som bara ett par gånger avbröts av ett nervöst fnitter och en enda gång stockade sig av rörelse.

Hon hade god hjälp av rättens ordförande, trebarns-pappan Stephane Goux, som varligt lotsade henne genom historien: från den där morgonen i maj 1996 när hon på cykel var på väg till skolan och två män, den ene Marc Dutroux, stoppade henne, tog med henne i en skåpbil, tvingade i henne tabletter så att hon blev omtöcknad och stängde in henne i en järnkista som de bar in i Dutroux hus - till den där osannolika dagen i augusti samma år när polisen äntligen öppnade den tunga dörren till källarhålan.

Bunden och inlåst

För allt som hände under de 80 dagarna i fångenskap fick hon också redogöra: om övergreppen, om hur hon hölls bunden, om hur lite mat hon fick, om hur rädd hon var, om hur Marc Dutroux fick henne att tro att hennes föräldrar vägrade betala lösesumma för henne och att han egentligen var hennes räddning undan ett mycket värre öde: det fanns de som ville döda henne.

Alldeles mot slutet av förhöret, som mest liknade ett lugnt samtal, ville Sabine vända sig direkt till mannen som utsatte henne för all hemskhet.

Hon snurrade på stolen och tittade på honom:

- Varför dödade du inte mig också, sa hon.

"Jag bär ansvaret"

Och han som, sin vana trogen under den här rättegången, verkat mer frånvarande än centralfigur, reste sig från halvliggande, tog telefonluren och svarade:

- Det var aldrig min avsikt. Men jag erkänner övergreppen och för dem bär jag fulla ansvaret.

Sabine Dardenne hjälptes sedan ut av en vaktmästare. Då reste sig Michelle Martin, Dutroux numera frånskilda fru och utpekad som den som inte gav åttaåringarna Julie och Melissa mat när de hölls fångna och svalt till döds, och bad att få rikta en personlig ursäkt till Sabine för allt flickan tvingats uppleva.

Hjälptes ur salen

En som inte klarade Sabines vittnesmål var Paul Marchal, pappa till den mördade An. Han fick föras till sjukhus.

En annan som måste hjälpas ut ur rättssalen var Laetitia Delhez mamma.

Laetitia kidnappades av Dutroux i augusti 1996, och fördes till den källarhåla där Sabine redan fanns. Men hon slapp undan med sex dagar i fångenskap eftersom ett vittne kunde peka ut den bil som fört bort henne, en bil som ledde till Dutroux och upplösningen.

"Upplevt helvetet"

I dag vittnar Laetitia, nu 22. Hennes advokat Jan Fermon sa i går att hennes berättelse kommer att bli lika gripande som Sabines:

- De är två flickor som har upplevt helvetet och kan berätta om det och det visar stort mod.

De fyra misstänkta

Pedofilernas offer

Bo Lidén