Två döda när stridsplan kolliderade

Olycka vid övning i Tyskland

NYHETER

Två tyska stridsflygplan kolliderade i dag under pågående övning.

I kraschen dödades två besättningsmän.

Deras två kollegor lyckades skjuta sig ut i säkerhet.

De två militärplanen kolliderade i luften och kraschade i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Stridsflygplanen av typen Tornado slog ned i ett obebott område nära Garding vid Nordsjökusten.

Dödades direkt

Fyra besättningsmän fanns ombord när planen av okänd anledning stötte samman. Två av dem – enligt tyska Bild de båda piloterna – dödades direkt, medan deras kollegor skadades.

De två lyckades skjuta ut sig ur planen och satte sig i säkerhet i fallskärm. Enligt NDR klarade de sig med lättare skador och har tagits omhand av läkare för vård.

En talesman för polisen i närliggande Husum säger till tyska Spiegel att ögonvittnen såg planen stöta samman eller åtminstone träffa varandra. Kraschen blev våldsam och vrakspillrorna spreds över ett stort område.

Immelmann–divisionen

Väderleksförhållandena var goda vid olyckstillfället och en haverikommission ska nu granska händelsen. Ett kvadratkilometer stort område har spärrats av för att man ska kunna undersöka vrakdelarna på plats.

De två planen tillhörde det tyska försvarets nybildade division 51 ”Immelmann” och var stationerade på marinflygplatsen Jagel. Besättningen i en Tornado består av en pilot och en navigatör. Flera Natoländer använder stridsflygplanet och modellen har använts av Storbritannien under Irakkriget.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM