Två bilbomber mot ministerium i Riyad

Tiotal dödade vid attentat i Saudiaarabiens huvudstad

NYHETER

Ett tiotal människor dödades när attentatsmän riktade två bilbomber mot saudisk säkerhetspolis i Riyad i dag.

Riksdagens vice talman Kerstin Heinemann och sju riksdagsledamöter blev vittnen till bombdramat.

– Vi satt högt upp och kände hur tornet skakade. Det var en obehaglig känsla att inte veta var bomben exploderade, säger hon till aftonbladet.se.

De våldsamma explosionerna skakade centrala Riyad vid 14-tiden på onsdagen. Attentatet riktades mot ett av den saudiska säkerhetstjänstens två högkvarter i den saudiska huvudstaden.

– Explosionen orsakades av två bilbomber som stod parkerade omkring 15 meter från byggnaden, säger en polistalesman till nyhetsbyrån AP.

Brända kroppar

Ett antal brända kroppar ska ha tagits från byggnaden. Obekräftade uppgifter gör gällande att ett tiotal människor dödades, bland dem en självmordsbombare. Dessutom skadades upp mot hundra personer när bomberna slet sönder delar av byggnaden.

Självmordsbombaren ska ha försökt att ta sig fram till byggnaden men när han stoppades av vakter vid grinden till byggnaden detonerade han sin bilbomb. Ögonvittnen berättar hur delar av byggnadens glasväggar krossades och hur tung, svart rök steg från byggnaden.

Riksdagsledamöter vittnen

Bland vittnena fanns en grupp från riksdagens utrikesutskott som de senaste dagarna varit på plats i Riyad. Gruppen – som leds av vice talman Kerstin Heinemann – satt och åt lunch på 33:e våningen i ett torn flera kvarter bort.

– Vi hörde en smäll och kände hur tornet skakade. Vi trodde direkt att det var en bomb, eftersom man i går hittade en bil med en bomb, säger Kerstin Heinemann.

– Vi kunde ganska snart se att röken steg upp flera kvarter bort. Det är klart att aptiten försvann och vi blev lite skraja.

Riksdagsgruppen är på besök i Saudiarabien på inbjudan från landets rådgivande församling, majlis al-shura. För några veckor sedan var en delegation i Sverige och man har nu fört diskussioner om demokrati och mänskliga rättigheter inför höstens val.

Hård bevakning

Men den riskfyllda tillvaron i Saudiarabien kom plötsligt nära inpå.

– Jag såg nyss ett reportage från sjukhuset som vi besökte i går. Så det kom naturligtvis nära, säger Kerstin Heinemann.

När aftonbladet.se nådde henne hade gruppen återvänt till det välbevakade gästhotellet. Därifrån ringde de sina anhöriga för att berätta vad som hänt och att man var i säkerhet.

– Gästhotellet är otroligt bevakat och när vi kom tillbaka märkte vi direkt att man har skärpt säkerheten ytterligare. Så vi har känt oss trygga.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt är en av de som är med på resan. Han säger till TT att när han rör sig i huvudstaden har säkerhetsläget omedelbart och tydligt skärpts efter explosionen.

– Folk har satt på sig skyddsvästar vid vägposteringarna, det är avspärrningar överallt och helikoptrar surrar i luften över Riyad, säger han.

USA varnade

Onsdagens attack kom bara två dagar efter att USA varnat för nya terrordåd i Saudiarabien. Och så sent som förra veckan tog man hem all personal som kunde undvaras från de amerikanska beskickningarna i landet.

– Vi frågade UD i torsdags och de ansåg att det inte var några problem att åka, säger Kerstin Heinemann.

Känns det som en korrekt bedömning i dag?

– Ja, jag antar att de gjorde det. Jag tror inte vi släppts i väg annars och vi har haft bra bevakning hela tiden.

Men beredskapen har varit hög de senaste veckorna. För bara några dagar sedan avslöjade de saudiska myndigheterna avslöjade att tre stadsjeepar riggade med stora mängder sprängämnen beslagtagits.

Fyra ton sprängämnen

Enligt AP lämnade de misstänkta attentatsmännen bilarna – lastade med över fyra ton sprängämnen – efter en eldstrid med saudiska säkerhetsstyrkor.

Förra året riktades två omfattande terrorattacker mot den saudiska huvudstaden. Sammanlagt miste 51 människor – bland dem flera självmordsbombare – livet i attackerna i maj och november. Skulden för attackerna las då på terrornätverket al-Qaida.

Den svenska riksdagsgruppen räknar med att kunna åka hem som planerat vid tiotiden på onsdagskvällen.

Riksdagsgruppen på plats i Riyad:

Mattias Lundell