Bush skulle sprängas till döds

Terrorattack mot toppmöte stoppad

NYHETER

Terrorister skulle slå till mot ett Nato-toppmöte i juni med bomb.

En av måltavlorna skulle ha blivit USA:s president George Bush.

Men även statsminister Göran Persson och en rad andra politiska ledare hotades av terrorplanerna.

Med ett tillslag mot 16 misstänkta terrorister tror de turkiska myndigheterna att ett omfattande attentat vid Nato-toppmötet i Istanbul den 28–29 juni avvärjts. Det uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Al-qaida-grupp misstänks

De gripna sägs tillhöra Ansar al-Islam, som tidigare leddes av den i Norge bosatte mulla Krekar. Rörelsen pekas av USA ut som knuten till al-Qaida och finns numera på listan över terrororganisationer.

De fyra män som sitter häktade i Sverige misstänka för terrorbrott i Irak uppges ha kopplingar till Ansar al-Islam.

Bombdåd mot Nato-möte

Terrorgruppens huvudmål ska ha varit Nato-toppmötet i Istanbul den 28-29 juni. Där ska USA:s president, statsminister Göran Persson och en rad ledande politiker från Europa delta.

Enligt provinsen Bursas guvenör Oguz Kagan Köksal planerades även attacker mot en synagoga och en bank i staden Bursa, tio mil söder om Istanbul.

I samband med tillslaget mot de 16 personerna beslagtog anti-terroristpolisen också skjutvapen, sprängmedel och

4 000

cd-skivor med instruktioner från al-Qaida med bland annat planläggningen av attacken mot toppmötet.

En domstol i nordvästra Turkiet åtalade senare på måndagen nio av de misstänkta, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia enligt AFP.

De åtalades för ”medlemskap i en olaglig terroristorganisation”. De andra sju släpptes efter att ha förhörts av åklagare.

Säkerheten höjd inför Schlager-EM

Farhågorna för nya terrorattentat i Turkiets största stad har växt efter självmordsbombningarna i november, rapporterar TT. Terrorister slog då till mot två synagogor, det brittiska konsulatet och en brittisk bank. Och skulden har lagts på terrornätverket al-Qaida.

När årets Eurovisionsschlagerfestival inleds i Istanbul med generalrepetitionen den 11 maj väntas säkerhetsarrangemangen vara mycket omfattande. Tävlingarna avslutas med den stora finalen den 15 maj.

Mattias Lundell