Han jagas för avrättningen

NYHETER

WEST CHASE

Det var den enbente giftexperten och terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi personligen som kapade Nicholas Bergs huvud, säger Pentagon.

Men hans pappa anklagar USA.

- Jag håller Donald Rumsfeld ansvarig, säger Michael Berg.

President Bush fördömde i går mordet i starka ordalag från Vita huset.

- Det finns inget försvar för den brutala avrättningen av Nicholas Berg. Han var en oskyldig civilist som ville hjälpa till att återuppbygga Irak.

Bush säger att terroristernas agerande "inte kommer att rubba vår vilja".

- Men deras handlingar påminner oss om hur desperat delar av världen behöver fria samhällen.

Nicholas Bergs pappa Michael Berg höll sig i går mestadels inomhus med sin familj. Utanför väntade ett 20-tal tv-bolag och reportrar från hela världen. En granne hade tejpat upp en bild på Nicholas på sin brevlåda.

Han förhördes av FBI

Michael Berg är bitter på USA:s militär.

- Vi hade kunnat få ut honom innan våldsamheterna ökade. Jag håller fortfarande försvarsministern ansvarig. Men det går längre än till Donald Rumsfeld. Mänskliga rättigheter verkar inte spela någon roll längre, eftersom det finns terrorister, säger den ledsna fadern.

- Jag anser inte att Bush-administrationen tror på demokrati.

Redan den 5 april stämde familjen Berg försvarsministeriet och Rumsfeld för att armén fängslade sonen i 13 dagar utan anledning. Tre gånger förhördes han av FBI.

Han släpptes dagen efter stämningen, men då var det för sent. Han kunde inte ta sig hem i säkerhet längre, enligt pappan.

Detta förnekades i går av FBI, som säger att han aldrig var i "amerikanskt förvar". Men pappan anser att det är "en lek med ord".

-Den irakiska polisen säger inte åt FBI vad de ska göra. FBI säger åt den irakiska polisen vad den ska göra. Vem tror de att de lurar?

Att sonen greps berodde sannolikt på att det ansågs misstänkt - eller naivt - att resa omkring i Irak utan vare sig livvakt eller tolk.

- Han var där för att hjälpa till. Inte för att tjäna pengar, säger pappan.

Kopplas till bin Ladin

USA dödade dock inte Nicholas Berg.

Det gjorde USA:s mest jagade man i Irak: Abu Musab al-Zarqawi, mannen som också planlade bombdådet mot FN i Bagdad där 23 civila dödades, inklusive FN-sändebudet Sergio de Mello.

Normalt sett brukar han vara hjärnan bakom Zarqawi-rörelsens terrordåd. Den här gången var det han själv personligen som skar huvudet av offret, säger Pentagon.

Zarqawi påstås ha kopplingar till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida, något som är omstritt bland terrorexperter.

Priset på hans huvud, före mordet på

Nicholas Berg, var 10 miljoner dollar - 80 milj kronor.

Zarqawi, expert på att framställa giftgas, tros ha flytt till Irak 2002 för att få ett ben amputerat efter att en USA-robot träffade hans läger i Afghanistan.

Tidigare:

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM