Massivt säkerhets- pådrag under bröllopet

1 300 uniformerade poliser skyddar brudparet

NYHETER

Brudparet kommer att åka i kortege i öppen vagn, dragen av ett sexspann, genom Köpenhamns gator från vigseln

Det är den känsligaste delen av bröllopsdagen ur säkerhetssynpunkt.

Chefen för polisens livaktsstyrka och evenemangets hela personskydd, vice kriminalinspektör Hans Herluf Pedersen, kommer personligen att springa bredvid ekipaget hela vägen från domkyrkan till det kungliga slottet Amalienborg.

Säkerhetspådraget är enormt.

Alla underjordiska garage är genomsökta. Kloaker är avstängda, brevlådor låsta, alla områden är rekognoscerade, alla tänkbara scenarier prövade längs kortegevägen, skriver den danska tidningen Jyllandsposten.

Man har sökt igenom vindar, frågat boende längs kortegevägen om någon försökt hyra in sig hos dem, eller om någon okänd parkerat i deras område.

Allra mest orolig är man för självmordsbombare. Enligt den danske polismannen Jan Friis brukar sjävmordsbombare vara åtföljda av en annan person som ska se till att motivationen håller i sig.

Spanar från taken

Han kommer själv att ligga med kikare på ett av taken vid Kongens Nytorv och spana efter två möjliga extremister.

Det är längs kortegevägen som allmänheten kommer allra närmast brudparet och man räknar med att hundratusentals människor, kanske miljoner kommer att finnas ute på gatorna.

- Med tanke på att gräddan av kungahusen är här så är det inte konstigt att bevakningen är så stor. Det är 1 300 uniformerade poliser och massvis med civilklädda vakter, säger Aftonbladets Daniel Nyhlén som bevakar bröllopet i Köpenhamn.

Kronprins Felipe mest bevakad

- Spaniens kronprins Felipe är kanske den mest bevakade. Han är hela tiden omgiven av ett tiotal civilklädda livvakter.

I hur stor omfattning man bevakar de enskilda personerna bland de 400 gästerna avgörs av hur en eventuell hotbild mot dem ser ut. Enligt Jyllandsposten finns ingen allvarlig hotbild mot någon av dem.

Men bara det faktum att de står i fokus för uppmärksamheten i en stor del av världen har betydelse för hur man värderar hot.

Simone Söderhjelm, Fredrik Lindén