Minst 37 har fallit offer för orkanen Ivan

Nu färdas ovädret mot Jamaica

NYHETER

Montego Bay

Orkanen Ivan tog under torsdagen ut kursen mot Jamaica efter att ha förött Grenada, där minst 24 människor omkom, rapporterade en radiostation.

Ovädret krävde ytterligare minst åtta dödsoffer i Dominikanska republiken och ett på Tobago. Tidigare omkom fyra i Venezuela.

Vindhastigheten ökade till drygt 66 meter i sekunden när orkanen tog sats mot Jamaica.

Myndigheterna där uppmanade befolkningen att vidta säkerhetsåtgärder inför Ivans väntade ankomst under fredagen.

Orkanen klassades som kategori fyra på den femgradiga Saffir-Simpsonskalan.

Officiellt dog tolv människor när orkanen slog till mot Grenada, men enligt en radiostation på Trinidad är det minst 24 omkomna i det lilla öriket. Guvernör Keith Mitchell uppgav att 85 procent av ön förstörts. Guvernörens residens är bland de många raserade byggnaderna och öns elförsörjning slogs ut när kraftledningar slets av.

Vädjan om bistånd

Samväldet har vädjat om bistånd för den forna brittiska kolonin Grenada och andra drabbade öar i Karibien.

- Det här är den största katastrofen på en enda ö eftersom nästan hela ön förstörts, sade en talesman för den karibiska katastrofmyndigheten CDERA.

Bland de omkomna i Dominikanska republiken är fyra ungdomar som dränktes av ett kraftigt vågsvall, uppgav civilförsvarsmyndigheten.

52 mil från Jamaica

Klockan tre svensk tid, natten till fredagen, låg orkancentrum 52 mil sydost om huvudstaden Kingston på Jamaica, rapporterade US National Hurricane Center. Jamaica, liksom Caymanöarna, har utfärdat orkanvarning. Premiärminister P J Patterson uppmanade alla att "vara lugna och handla ansvarsfullt inför den uppenbara faran".

Under natten till fredagen närmade sig Ivan Jamaica med en hastighet av 24 kilometer i timmen.

Myndigheterna i Florida har beordrat turisterna och människor som bor i husbil eller husvagn att lämna Florida Keys, pärlbandet av öar söder om delstaten.

Även kubanerna förberedde sig för mötet med Ivan, som väntas dit nästan en månad efter den förra katastrofala orkanen, Charley, som tog fem liv och vållade Kuba skador för omkring sju miljarder kronor.

Höjd havsnivå

Ovädret har höjt havsnivån med 0,9-1,5 meter över den normala. Samtidigt piskar blåsten upp väldiga och farliga vågor i Ivans centrum, varnade orkancentret i USA.

Med orkanen följde skyfall på 120-180 millimeter, något som kan utlösa översvämningar och lerskred.

TT-AFP