Barnen tillbaka i skolan i Beslan

Höll en tyst minut för offren

NYHETER

På onsdagen öppnade skolportarna för barnen i Beslan efter att gisslandramat, som krävde fler än 350 liv, fick sitt grymma slut för två veckor sedan.

Skolstarten blev uppskjuten en dag eftersom myndigheterna ville vara säkra på att inga sprängämnen fanns kvar i byggnadena.

Och när barnen, uppklädda i finblusar och kostymer, kom till skolan på morgonen möttes de av kamoflagefärjade och beväpnade vakter vid skolentréerna.

En tyst minut

Skoldagen startade med att elever och personal på skolan tillsammans höll en tyst minut för offren. För många av barnen var det omöjligt att hålla känslorna tillbaka.

Undervisningen kommer att återupptas på torsdagen, men enligt lärarna vågar vissa föräldrar inte släppa i väg sina barn till skolan – trots att polisen har gjort grundläggande undersökningar av byggnaderna.

Mila Kiyanova var en av de många föräldrar som följde sina barn till skolan.

– Känslorna är delade. Vi är rädda, men det är nödvändigt att starta få igång skolan, säger hon till en rysk tv-kanal, enligt AP.

Rehebalitering

Kaitar Koloyev, en flicka som går i fjärde klass i en av stadens andra skolor, säger till tv-kanalen:

– Jag var rädd under terroristaktionen i skola nummer ett. Mina vänner var också rädda, men jag försökte lugna dem och säga att allt skulle ordna sig.

Skola nummer ett blev nästan totalt förstörd och många av skolans elever, som hade turen att inte dödas, har fått allvarliga men för livet. Därför var de barnen inte på plats på onsdagen. Istället vistas de tillsammans med sina familjer på rehabiliteringshem på olika ställen vid Svarta havet, uppger AP.

Anna-Maria Carnhede