Svenskar på flykt från orkanen Ivan

”Vi kan förlora huset”

NYHETER

Orkanen Ivan närmade sig onsdag eftermiddag USA:s sydkust med vindhastigheter på 62 meter i sekunden.

I New Orleans återstod några timmar till utegångsförbudet. Där packade svenskan Monica Fisher väskan för att med sin man ta sin tillflykt till ett av stadens hotell.

– Det känns fruktansvärt. Vi kan förlora huset, säger hon till TT.

Myndigheterna har uppmanat drygt en miljon människor, från New Orleans till nordvästra Florida, att lämna sina hem och flytta sig ur orkanen Ivans troliga färdriktning. Orkanen väntades bryta in över USA onsdag kväll.

På sin väg över Grenada, Jamaica och Kuba har Ivan hittills dödat minst 68 människor. Under en period klassades den som en av de allra starkaste orkaner som drabbat området. Men innan Ivan nått USA har den minskat något i styrka.

– Lufttrycket steg i går morse, då avtog vindstyrkan något, säger Monica Fisher som bott i New Orleans i 35 år.

”Alla motorvägar avstängda”

Hon berättar om ett spöklikt New Orleans.

– Det är grått och tomt på gatorna. Sedan i går får folk bara åka ut ur stan. Alla motorvägar till New Orleans är avstängda.

Bilburna invånare har uppmanats ta med sig grannar och bekanta som inte äger något fordon. Skolor och sjukhus tar emot folk och stadens samtliga hotell med sammanlagt 36000 rum är fullbokade.

Monica Fisher och hennes make Ernst har bokat tre nätter på det hotell där han är restaurangchef.

– På hotellen blir det orkanparties. Folk sitter i baren och dricker. Vad annat kan de göra?

Hon har packat lite kläder och skor och fotoalbum.

”Värsta orkanen”

– Jag är inte rädd. Vi som bor här är vana. Vi har orkansäsong varje år från juni till november. Men det här är den värsta orkanen någonsin.

Hon bekymrar sig dock för familjens hus. New Orleans ligger som ett nedsänkt badkar omgivet av Mississippifloden och två stora bukter förbundna med Mexikanska golfen. Runt staden löper en tio meter hög vall som skydd mot vattnet.

– Om orkanen trycker in vattenmassor från golfen kommer vallen att rämna på sina ställen. Vatten kommer att forsa in och kan stiga upp över hustaken, säger hon och berättar att familjen haft översvämning en gång.

– Det var bara ett tropiskt regn, men vattnet steg en halvmeter decimeter. Det var fasansfullt.

Experter varnar för att Ivan kan växa igen. I värsta fall kommer drygt sex miljoner amerikaner att påverkas av orkanen.

Tidigare artiklar:

Annika Danielson/TT