20 döda i orkanens kölvatten

Svenske Thomas: Det är hysteri här i USA

NYHETER

NEW YORK

Med en vindhastighet på 215 kilometer i timmen drog orkanen Ivan in över sydvästra USA.

Den har krävt minst 20 liv.

- Det är rena hysterin här, säger svensken Thomas Andersson.

Orkanen Ivan skapade enorm förödelse där den svepte fram. Minst 20 personer dog och hundratals byggnader förstördes. Elektriciteten försvann för 1,5 miljoner människor i tre delstater när kraftledningar blåste bort. Vägar, bostäder och hela samhällen översvämmades.

Låter som ett godståg

Svenske Thomas Andersson, 34, i Atmore några mil nordost om Mobile i delstaten Alabama, befann sig nästan mitt i orkanen när den passerade på väg norrut med en bredd på nära 50 mil.

- Vi trodde det var ett godståg som kom, så högt lät det. Vi kunde inte sova för ljudet var så högt. Vi hörde hur det knakade i taket och vi var rädda att det skulle falla ned träd över huset, säger Thomas Andersson.

"Oerhörd förödelse"

- Jag var rädd att taket skulle flyga av. Men vi hade tur. Det var en tornado som kom farande mot oss, och huset klarade sig. Våra träd bröts däremot av som tandpetare, några drogs upp med rötterna, säger han vidare.

Förödelsen är oerhörd i området där Thomas bor:

- Vi tog oss runt bland nedfallna elledningar, träd och delar av tak. Det är rena kalabaliken, säger Thomas. När orkanen Ivan kom längre in över fastlandet tappade den fart. Den fortsätter nu norrut över USA som en tropisk storm med vindhastigheter runt 120 kilometer i timmen.

Ny orkan på väg

Ute på Atlanten är sensommarens fjärde orkan på väg mot Florida, döpt till Jeanne. Den väntas nå det amerikanska fastlandet tidigast i början av nästa vecka.

Fredrik Virtanen, Simone Söderhjelm, Karin Fyrlund, Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM