Orkanen Ivan tog minst 14 liv i USA

NYHETER

Gulf Shores

Orkanen Ivan lämnade 14 döda människor och stor förödelse efter sig när den drog fram över södra USA på torsdagen.

Vindarna slet loss tak från byggnader, drog upp träd med rötterna och drev vågorna in över land med översvämningar som följd.

Ivan drog in över land på torsdagsmorgonen, från Mobile i Alabama till Pensacola i Florida, med vindhastigheter på 60 meter i sekunden. Under dagen avtog ovädret i styrka och nationella orkancentret nedgraderade orkanen till en tropisk storm med maximalt 25 meter per sekund.

Myndigheterna bekräftade elva dödsfall, varav sex i Florida, två i Mississippi, två i Louisiana och ett i Georgia. Lokala medier rapporterade ytterligare tre döda i Florida.

Strömlösa

I Alabama var hundratusentals människor utan ström och gatorna i staden Mobile var fyllda av nerfallna träd, trafikskyltar och annat bråte. Omkring semesterorten Gulf Shores hade flera tiotal människor blivit avspärrade av vattenmassorna som i en del områden nådde tre meter över marken.

President George W Bush förklarade Alabama, Mississippi och Louisiana som katastrofområde vilket gör det lättare för dem att få federala pengar i ersättning för skadorna. Florida har samma status sedan tidigare, efter orkanerna Charley och Frances som härjat i solskensstaten under de senaste veckorna.

Myndigheterna utfärdade utegångsförbud i de värst drabbade områdena längs Mexikanska bukten, för att förhindra plundring och göra det lättare för räddningsmanskap att nå utsatta platser.

Många av de personer som omkom i ovädret drabbades av de virvelstormar som utlöstes av orkanen.

Nytt oväder

Ivan räknas som ett av de 16 mäktigaste oväder som drabbat USA sedan år 1900 och hade redan tidigare krävt ett 70-tal människoliv i Västindien innan det drog in över USA.

Innan Ivan hunnit dra förbi den amerikanska kontinenten började meteorologer oroligt vända blickarna mot ett nytt annalkande oväder. Den tropiska stormen Jeanne som krävde två människoliv i Puerto Rico i onsdags och ytterligare två i Dominikanska republiken på torsdagen befarades åter kunna växa till orkanstyrka på sin färd mot nordväst.

Alligatorer på rymmen i orkanens spår

TT-AFP