Basajev tar på sig skulden för skolattacken

Tjetjenske separatist- ledaren: ”Framgångsrik militär operation”

NYHETER

Moskva

Den tjetjenske separatistledaren Sjamil Basajev tog på fredagen på sig ansvaret för skolockupationen i ryska Nordossetien.

Budskapet publicerades i ett brev på en separatistisk hemsida.

Brevets äkthet kunde inte omedelbart bekräftas, men det offentliggjordes på hemsidan kavkazcenter.com, dit Basajev brukar skicka sina budskap.

Minst 339 barn och vuxna dödades i den blodiga upplösningen av gisslandramat på en skola i Beslan.

Basajev skriver att hans mannar har ”utfört en serie framgångsrika militära operationer”, bland dem ”operationen i staden Beslan”.

Han tog också på sig ansvaret för sprängningen av två ryska passagerarplan i augusti som krävde 90 liv och en självmordsbombning i Moskva, kvällen innan gisslan togs i Beslan.

Tidigare har Islambouli-brigaderna, en dessförinnan okänd grupp, tagit på sig flygplanssprängningarna och självmordsattentatet i Moskva. Basajev hävdar att organisationen är den ryska säkerhetstjänstens påfund och skriver att alla attackerna utfördes av brigader från gruppen Rijadus-Salichin, som han leder.

Skuldbelägger Putin

Basajev hävdar att det var de ryska säkerhetsstyrkorna som tog initiativet till stormningen av skolan och lägger skulden för den blodiga upplösningen på president Vladimir Putin.

”Varulven från Kreml förintade och skadade tusen barn och vuxna då han beordrade stormningen av skolan för imperialistiska ambitioners skull och för att bevara sin position”.

Rebellerna var redo att släppa gisslan, över 1000 människor, om deras krav uppfylldes, skriver Basajev.

Kraven var mycket höga och det var osannolikt att Moskva skulle ge efter för dem: Rysk reträtt från Tjetjenien och självständighet för republiken.

Basajev tillbakavisade också Moskvas anklagelser om att han har kopplingar till al-Qaida.

”Jag känner inte bin Ladin. Jag får inga pengar av honom, men skulle inte tacka nej” skriver Basajev.

Efter det att texten publicerats meddelade Litauen att man tänker stänga hemsidan kavkazcenter.com.

– Den här hemsidan har väckt etniskt och religiöst hat, sade premiärminister Algirdas Brazauskas efter ett möte då beslut om stängning fattades.

Ej värd att existera

USA:s biträdande utrikesminister Richard Armitage fördömde Basajev.

– Den som utnyttjar oskyldiga för politiska syften är inte värd att existera i den typ av samhällen som vi lever i, sade Armitage på fredagen.

Putin upprepade tidigare hot om preventiva attacker.

– I dag förbereder vi oss på allvar för att agera preventivt mot terrorister, sade Putin på ett internationellt borgmästartoppmöte i Moskva.

Ryska ledare började i förra veckan tala om preventiva attacker utomlands.

Ryssland följde på fredagen upp sin kritik mot Storbritannien, som har gett asyl till den tjetjenske separatistledaren Achmad Zakajev. Den brittiska Moskva-ambassadens andreman kallades till Kreml för att förklara sig.

I uttalandet från ryska UD kritiserades även det brittiska etermediebolaget BBC för att upprepade gånger ha intervjuat Zakajev.

Joanna Kurosz/TT