Barnligor attackerar turister helt öppet

Amatörvideo visar hur rånargäng härjar på strand i Rio

NYHETER

Ungdomsgängen härjar fritt på Leblon-stranden i Rio de Janeiro.

En amatörvideo visar hur de rånar turister mitt på dagen. Polisen kom till platsen och talade med några av ungdomarna, men ingen arresterades.

– Det fattades bara det, ryter Brasiliens största tidning ut på sin förstasida.

Bilderna i videon är skrämmande.

Med hugg och slag överfaller en stor grupp ungdomar den ena personen efter den andra på stranden.

De sliter av dem kläder och tillhörigheter.

En kvinna knuffas ut i vattnet under misshandeln. Polisen kommer till stranden och talar med ungdomarna, men enligt brasilianska TV Globo griper de ingen.

Värre för vanligt folk

Leblon-stranden är tillsammans med Copacabana och Ipanema ansedd som en av Rios vackraste stränder. Den ligger i den södra delen av staden nära en av de mest ökända kåkstäderna.

Den svenske frilansjournalisten Lennart Palmeus bor i Rio. Han berättar att det varje vecka sker överfall på turister.

– Turisterna är ett synligt mål, de märks ju. Ändå är det betydligt mindre vanligt med överfall på turister än på vanliga människor, säger han.

Stränderna i Rio får ändå betraktas som relativt säkra. Polisen har inlett en insats som de kallar ”Operation Sommar”, med förstärkt närvaro på de poplära badplatserna.

– För turister är nog risken för att bli överfallen störst i innerstaden på en lördag eller söndag. Då är det mer eller mindre laglöst, säger Lennart Palmeus.

”Försök smälta in”

Till det svenska konsulatet i Rio kommer det då och då svenskar som har råkat illa ut.

– Ofta har de varit oförsiktiga och skyltat med mobiltelefon eller kreditkort. Jag brukar uppmana folk att inte ta med sig mer pengar än de behöver när de går till stranden eller ut på stan, säger Christine Badre Schnabl vid konsulatet.

Hon menar att det bästa sättet att undvika att bli rånad är att försöka smälta in.

– Turisterna går ut och äter middag och går sen en månskenspromenad längs stranden på Copacabana. Det gör inte brasilianarna.

Flest dödade i världen

Videobilderna från Leblon-stranden kan komma att slå hårt mot turistindustrin i Brasilien.

”Det fattades bara det” är rubriken i Brasiliens största tidning O Globo. Tidningen är upprörd över den bristande polisbevakningen – trots att medelklassområdet Leblon tillhör Rios mest välbevakade.

Våldet ökar kraftigt i Rio. För några dagar sedan utbröt gängkrig mellan två rivaliserande grupper som konkurrerar på narkotikamarknaden.

När det ebbade ut efter fyra dygn hade nio personer dödats, dels av våldet mellan gängen, dels av polisens ingripanden, enligt TV Globo.

På nittiotalet lyckades polisen i Rio under en tid stävja den värsta brottsligheten i de områden där turisterna rör sig.

Men de kriminella har vunnit mark igen. Brasilien har nu de flesta dödsfallen genom brott i världen enligt WHO.

Varje år dödas

48 000

människor – eller en var tolfte minut.

Simone Söderhjelm, Anders Thoresson