Dansaren mot sluggern

- i natt möts de två i ringen

NYHETER

CORAL GABLES

I natt smäller det i tv.

Sluggern möter dansaren i kampen om att bli världens mäktigaste man.

- Kerry är den bästa debattören som någonsin försökt bli president i USA, medger Bushs chefsstrateg.

Med start klockan 21.00 (03.00 svensk tid) möts George W Bush och John Kerry för första gången i en debatt.

Det sker här i fuktiga Coral Gables, Florida, en delstat som förra gången avgjorde valet men som denna gång ser relativt säker ut för Bush.

Var femte tvekar

Tiotals miljoner amerikaner kommer att titta - alla stora tv-kanaler sänder direkt.

Kerry ligger minst fem procent efter Bush i landsomfattande opinionsundersökningar och ännu sämre till vid räkningar av delstatsröster.

Men mycket kan hända - och det bör börja hända i kväll.

Kandidaterna slåss om cirka 20 procent av alla amerikaner som inte har bestämt vem de ska rösta på.

Kerry bäst debattör

John Kerry anses vara en briljant debattör, "rent av bättre än Cicero", säger presidentens chefsstrateg Matthew Dowd till Time Magazine. Kerry är slipad av 20 år i senaten medan Bush aldrig varit känd som en tekniskt skicklig debattör, mer av en slugger.

Men det handlar också om att "gå hem i rutan". Det handlar om att ha rätt slips. Det handlar om att säga de där orden som fastnar i amerikanernas medvetande eller som avväpnar motståndaren. Som när Ronald Reagan avfärdade den skarpare Jimmy Carter med orden "There you go again", om och om igen 1980.

Sakfrågor påverkar inte mycket i tv-debatten. Kanske 75 procent av en tv-tittares uppfattning bygger på hållning, talförmåga, utseende, säger experter till New York Times.

- Det är som att vara programledare för ett tv-program, säger Bill Carrick, politisk konsult.

Utseende spelar stor roll. John Kerry har kindben som utstrålar makt, men hans fallande ögonbryn och mörka ögon sänder en ovälkommen signal om ålderdom och trötthet. För att motverka detta måste han le mycket.

- Leendet för människor närmare, säger professor Caroline Keating till Times.

Fåfäng - eller vild

Och hans hår. Det fluffiga, fönade håret framstår för republikaner som en fåfäng Washingtonpolitiker-look. Medan demokrater nog anser att det är vilt och ungdomligt, enligt

Keating.

Bush anses vara den som är mest hårdnackad och rättfram. Därför tippas Kerry i natt satsa allt på att hamra in i det amerikanska folket att kriget i Irak visar hur det går när man är hårdnackad.

Slaget kan börja.

Fredrik Virtanen