Minst 42 döda i bombdåd i Bagdad

- flera av offren uppges vara barn

NYHETER

Minst 42 människor dödades och över 130 skadades i tre samordnade sprängdåd nära en amerikansk militärkolonn i södra Bagdad på torsdagen.

Flera av offren uppges vara barn.

Attentaten kom bara några timmar efter att två amerikanska soldater dödats i västra delen av staden.

Attacker mot amerikanska trupper i Irak har ökat lavinartad den senaste. Vid lunchtid i dag inträffade en ny.

Minst 42 människor dödades och över 130 skadades när tre bomber exploderade i tät följd.

Den första explosionen utlöstes enligt uppgift av en bilbomb, alldeles i närheten av en amerikansk militärkolonn i södra Bagdad. Bomb nummer två och tre utlöstes när de amerikanska soldaterna rusade fram för att hjälpa sårade.

Dådet ägde rum när militärkolonnen åkte igenom stadsdelen al-Amel. Mängder av nyfikna barn hade samlats för att titta på när vattenverkets nya station invigdes i den fattiga stadsdelen. Enligt vittnen på platsen ska flera av de dödade ha deltagit i ceremonin. Det var inte omedelbart klart om attacken var riktad mot militärkolonnen eller mot ceremonin.

"Flera av de döda är barn"

Enligt osäkra sjukhusuppgifter kan 37 av de dödade vara barn, uppger Sky News. Nyhetsbyrån AP uppger att 34 barn dött, och hänvisar till uppgifter från Yamouk-sjukhuset.

En nedblodad man berättade att han hade varit med och burit bort 32 barnlik.

Även flera av de skadade uppges vara barn. Skadorna har främst orsakats av splitter från bomberna.

På Yarmuk-sjukhuset rådde kaos när hysteriska människor försökte få reda på om deras anhöriga var bland offren. Sjukhuset rapporterade att de hade fått in 41 döda, och hälsodepartementet angav så småningom dödssiffran till 42.

– Attacken utfördes av onda människor som är emot uppbyggnadsprojekt och vill hindra irakier från att fira, sade en talesman för det irakiska nationalgardet.

Västra Bagdad

Några timmar tidigare dödades tre personer, två irakiska poliser och en amerikansk militär, och 60 skadades i en självmordsbombning i Abu Ghraib väster om Bagdad, uppgav sjukvårdspersonal enligt Reuters. Även här uppges flera av de skadade vara barn.

Samtidigt rapporterade AFP att två soldater från den USA-ledda alliansen i Irak dött på torsdagen i separata attacker. En amerikansk soldat dödades tillsammans med två irakiska poliser i ett bombdåd vid en vägspärr i västra Bagdad.

En annan utländsk soldat, vars nationalitet var okänd, dog när en raket träffade en militärbas, också den i Bagdad-området.

26 gisslan avrättade

På torsdagen kom också uppgifter om nya kidnappningar. En irakisk rebellgrupp sade sig ha tagit tio personer som gisslan, däribland två indonesiska kvinnor som arbetar för en elektronikfirma, rapporterade tv-stationen al-Jazira

De övriga i gisslan sades vara två libaneser och sex irakier. Kidnapparna kallar sig ”Islamiska armén i Irak, västra divisionen”.

Samma grupp har tagit på sig kidnappningen av de två franska journalisterna Christian Chesnot och Georges Malbrunot som försvann under en resa till Najaf den 20 augusti.

Över 140 utländska gisslan har tagits i Irak sedan USA:s offensiv avslutades i landet. 26 av dessa har dödats, uppger AP.

Större bombdåd i Irak

Fredagens samordnade bilbombssprängningar i Bagdad har föregåtts av en lång rad liknande, blodiga attacker de senaste 14 månaderna.

Per Mattsson, TT