Minst 41 döda i bombdåd i Bagdad

Flera av offren uppges vara barn

NYHETER

Bagdad

Minst 41 människor dödades på torsdagen i tre samordnade sprängdåd i södra Bagdad. Ett av attentatsmännens mål var en amerikansk militärkolonn, men de allra flesta dödsoffren upgges vara barn.

Yarmuk-sjukhuset uppgav att omkring 120 människor skadats, framför allt barn som träffats av splitter.

Chefen för sjukhusets bårhus sade att det fanns tre män och en kvinna bland de 41 döda som förts dit. Alla de andra ska vara barn.

Amerikanska militärkällor bekräftade att även soldater dödats.

Samtidigt utfördes flera attentat på andra håll i Irak. I Tall Afar i norr dödades fyra irakier och 16 skadades när en bilbomb detonerade. Uppgifterna om antalet dödade och skadade lämnades även där av sjukvårdskällor till nyhetsbyrån AFP.

Västra Bagdad

I västra Bagdad iscensattes flera bombattentat. En amerikansk soldat dödades tillsammans med två irakiska poliser vid en vägspärr. En annan utländsk soldat, vars nationalitet var okänd, dog när en raket träffade en militärbas i Bagdad-området.

En bilbomb exploderade också utanför en polisstation i området Abu Ghraib - känt för sitt fängelse. Minst nio personer skadades, uppgav polisen.

I västra Bagdad sprängdes också en pumpanläggning.

Antalet attacker riktade mot amerikaner har ökat dramatiskt den senaste tiden. Nu sker ungefär 80 om dagen, dubbelt så många som för en månad sedan enligt nyhetsbyrån Reuters bedömning.

Flygräd

Tre människor dödades och sex skadades när amerikanskt stridsflyg tidigt på torsdagen genomförde en räd mot al-Falluja, uppgav sjukhuset i den sunnidominerade rebellstaden.

I en kommuniké uppgav den amerikanska armén att målet var ett hus där terrorister med anknytning till islamisten Abu Musab al-Zarqawi befann sig.

Ny gisslan

En irakisk rebellgrupp sade sig ha tagit tio personer som gisslan, däribland två indonesiska kvinnor som arbetar för en elektronikfirma, rapporterade tv-stationen al-Jazira. De övriga i gisslan var sex irakier och två libaneser. Kidnapparna kallar sig Islamiska armén i Irak, västra divisionen.

Gruppen hade sänt en videofilm till tv-kanalen men inte framfört några krav. På filmen syntes fyra av de tillfångatagna personerna, alla män.

TT-AFP