”Jag kommer inte kunna sova i natt”

23-årig svensk utbytesstudent i Bangkok

NYHETER

Först när Fredrik Svensson, 23, slog på tv-kanalen BBC förstod han att ryktena om statskuppen var sanna.

– Vi fattade att det verkligen hade hänt och gick ut. Då såg vi militärerna.

Fredrik Svensson, 23 år, från Säffle har varit i Thailand sedan augusti. Han är en av fem utbytesstudenter vid Jönköpings internationella handelshögskola som läser ekonomi vid universitetet Chulalongkorn i Bangkok.

– Vi var ute tidigare på kvällen och käkade middag. Då kunde vi inte märka något på stan. Men på vägen tillbaka möter sällskapet några andra utbytesstudenter som säger att det skett en militärkupp.

– När vi kom tillbaka slog vi genast på tv:n och det var den thailändska kungen på alla kanaler. Först när vi fick in BBC fattade vi att detta har verkligen hänt.

De gav sig ut igen i centrum och gick bort till ett närbeläget köpcentrum.

– Vid broövergången där stod det fullt med militärer.

Sällskapet tog en taxi ner till det kungliga slottet. Där mötte vi mängder av beväpnade soldater. Det var obehagligt även om de inte uppträdde hotfullt.

Dålig information

Enligt Fredrik är det svårt att på plats få information om läget i Bangkok.

– Informationen är obefintlig. Vi förlitar oss på det vi kan se på BBC. Vi har förstått att militären i någon form har tagit över staden.

Hur det som inträffat kommer påverka hans och kamraternas studiesituation vet han inte.

– Vi har många månader kvar i skolan. Vi vet inte ens om vi kan gå till skolan imorgon. Som tur är kan våra thailändska skolkamrater informera oss lite.

Fredrik ska studera i Bangkok till mitten av december, sedan har han och flickvännen planerat att resa runt i Thailand tillsammans.

– Hon har sms:at nu några gånger under kvällen och uttryckt sin oro över min situation. Även min pappa har hört av sig och förmanat mig att hålla jag ska hålla mig inomhus.

Och det är precis vad Fredrik tänker göra. Han och de andra studenterna från Jönköpings internationella handelshögskola bor på lägenhetshotell med roomservice så de behöver inte gå ut för att skaffa mat.Trots det känner han stor oro natten mot onsdagen.

– Jag kommer inte kunna sova något i natt.

Läs också:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM