Kungen troligen bakom kuppen

NYHETER

Flera experter anser att den thailändske kungen är en tung spelare i statskuppen.

Han kan till och med vara initiativtagare.

Ett är i alla fall klart - kuppen är helt omöjlig utan hans godkännande.

- Jag skulle inte tror att kuppen kan göras utan hans initiativ eller tysta medgivande. Han har en otrolig makt - och jag tror att han är politiker nog för att veta när han ska gå in och använda den, säger Elin Bjarnegård, doktorand i thailändsk politik vid Uppsala universitet, till TT.

Hon säger att allt pekar på att den del av thailändska militären som är svurna fiender till premiärminister Thaksin Shinawatra ligger bakom statskuppen.

- En av orsakerna till den teorin är att Thaksin själv var utomlands, säger Bjarnegård.

Ruvar bakom

Hon tror att den av Thaksin på tisdagen avsatte arméchefen, generallöjtnant Sondhi Boonyaratglin, sannolikt är strategen bakom kuppen. Men i de dolda politiska kulisserna bakom ruvar helt säkert den inflytelserike och av thailändska folket högt vördade kung Bhumibol Adulyadej, anser Bjarnegård.

Möjligen har kungen - som flera gånger offentligt sagt att han stödjer den bräckliga demokratin - en genomtänkt taktik med att i det oklara läget i kuppens inledningsskede blygsamt hålla sig i bakgrunden. Hans tidigare schackdrag har den prägeln, säger Bjarnegård.

- Han brukar bara kliva fram när det verkar som att han är en enande kraft och landsfader.

På tisdagskvällen träffade också arméchefen, flygvapenchefen och flottans chef kungen i hans palats.

Risk för våld

Elin Bjarnegård, som har goda kontakter med thailändska demokratirörelsen, säger att hon på tisdagskvällen kommunicerat med thailändska kontakter. Dessa ska av militären ha blivit avrådda från att på onsdagen hålla planerade demonstrationer.

TT: Hur stor är risken för våldsamheter?

- Demokratirörelsen har vuxit sig ganska stark, särskilt i Bangkok, och tänker de hålla de här demonstrationerna - då finns det definitivt risk för våldsamheter.

Läs också:

Tomas Bengtsson/TT