Hundratals svenskar bosatta i Bangkok

Krigslagar införda i hela landet - ”Det kan vara en del av det politiska spelet”

NYHETER

Exakt hur många svenskar som befinner sig i Thailand just nu vet ingen, inte ens UD.

Svenske ambasssadören Jonas Hafström säger att upp mot 500 svenskar är bosatta bara i Bangkok och berörs i högsta grad av att undantagstillstånd råder.

– Samtidigt är det väldigt lugnt här just nu. Trafiken flyter på gatorna och flygplatsen är öppen, säger svenske ambassadören Jonas Hafström.

Kuppmakarna har utlyst krigslagar i hela Thailand, vilket bland annat innebär kraftigt ökade befogenheter åt militären. Frågan är vad det beslutet innebär för de svenskar som befinner sig i landet.

– Det kan vara ett beslut som mer har att göra med det politiska spelet än något annat.

– Men är man orolig ska man naturligtvis hålla sig inomhus och följa utvecklingen. Själv tänker jag åka till jobbet som vanligt i morgon, säger Jonas Hafström till aftonbladet.se.

Det finns inga rapporter om skottlossning eller andra oroligheter. Allmänheten har uppmanats att hålla sig i lugn och ro i kungens namn.

Samtidigt är Thailand avskuret från omvärlden i den mening att samtliga tv-kanaler är utslagna. CNN och BBC, som tidigare sände, har slocknat och de inhemska tv-kanalerna är nedsläckta eller visar bilder på kungen.

– Det är helt svart i rutan nu. Det gör det svårt för mig att ha överblick och ännu svårare är det förstås för de 63 miljoner thailändare - varav de flesta bor på landsbygden och inte talar engelska - att ha koll på vad som händer.

Läs också:

Robert Triches