Militärkupp i Thailand

Krigslagar råder i hela landet

Foto: AP
Militärkupp Stridsvagnar intar Bangkok i kväll.
NYHETER

En militärkupp har genomförts för att störta den thailändska premiärministern Thaksin.

Författningen är upphävd, parlamentet är upplöst och regeringen avsatt.

Krigslag råder i hela landet och utegångsförbud råder i Bangkok. De väpnade styrkorna har beslutat att under onsdagen stänga skolor, börsen och banker.

Foto: Karta: Dino Stén

Den sparkade arméchefen Sonthi Boonyaratkalin ligger bakom militärkuppen mot premiärminister Thaksin, rapporterar AP. Skälet till kuppen ska vara att "Thaksins regering har splittrat landet och korruptionen har ingen hejd".

Militären varnar på söndagskvällen via högtalare människor från att gå ut på gatorna.

Den thailändska militären iscensatte kuppen på söndagskvällen. Minst fjorton stridsvagnar rullade in i centrala Bangkok och soldater ockuperade regeringskansliet. Hundratals trupper befinner sig nu ute på gatorna i Bangkok, uppger lokalreportern Larry Jagen till Sky News. Premiärministerns kansli har ockuperats och cirka 50 soldater uppges vara i byggnaden på kvällen.

Med gula scarves runt halsen och gevären för att visa sitt stöd för Thailands kung, marscherar Sonthis anhängare genom Bangkok.

Kuppmakarna uppger att de har upphävt författningen, upplöst parlamentet och avsatt regeringen. Dessutom har en av landets högsta domstolar olagligförklarats.

Tillfälligt övertagande

En talesman för kuppen sade senare att övertagandet bara är tillfälligt, och att makten ska tillbaka till folket, enligt Reuters.

Samtidigt meddelade militär och polis i thailändsk tv att man gemensamt startat vad man kallar för en ”reformkommission”. Dessutom manar man folket till lugn.

På andra sidan jorden, i New York, befinner sig samtidigt Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra på FN-toppmöte.

Han har utfärdat undantagstillstånd i Bangkok och har beordrat militären att inte ”genomföra några olagliga förflyttningar”.

– Kuppen kommer inte att lyckas. Vi är i kontroll, säger han till Sky News.

Vice premiärminister Chitchai Wannasathit och försvarsministern Thammarak Isaragura na Ayuthaya har gripits av kuppmakarna.

– Regeringen styr inte längre landet. Jag tror inte att Thaksin kommer återvända till Thailand just nu, sade Akara Chitroj som är talesman utan att gå in på vad som då kommer hända premiärministern.

Thaksin skulle klockan ett under natten mot onsdagen svensk tid ha hållt ett tal i FN. Vid 22-tiden på kvällen ställde han in det.

Militären lyder inte

Allt tyder dock på att militären inte längre anser sig lyda under premiärministern.

På den thailändska militärstyrda tv-kanalen Channel 5 förklarades att reformkommissionen lyder under kung Bhumibol. Direkt efter att kuppen iscensatts, träffades Sonthi och andra ledare i ett möte med kung Bhumibol Adulyadej i hans palats i Bangkok, enligt uppgifter till AFP. Efteråt fortsatta Sonthi med sitt sällskap till de militära högkvarteren.

På tv och i radio spelades under kvällen bara musik som förr om åren associerades till militärkupper, rapporterar AP.

Flera thailändska medier på internet gick inte att nå. Det är oklart om de har stängts eller om det beror på trafikbelastning.

Fakta om Thaksin och regeringskrisen:

Läs också:

Robert Triches, Anna Lindström, Susanna Vidlund, AP