Militärkupp i Thailand

Krigslagar råder i hela landet

NYHETER

Stridsvagnar blockerar Thailands regeringskansli.

Krigslagar råder nu i hela landet, rapporterar Sky News.

Soldater inne i det thailändska parlamentet har uppmanat polisen att lägga ner sina vapen, rapporterar Sky News.

Hundratals trupper befinner sig nu ute på gatorna i Bangkok, uppger lokalreportern Larry Jagen till Sky News. Premiärministerns kontor har ockuperats av sympatisörer till den sparkade arméchefen. Cirka 50 soldater uppges vara i byggnaden just nu, rapporterar Sky News.

Kuppmakarna i Thailand uppger att de har upphävt författningen, upplöst parlamentet och avsatt regeringen. Dessutom har en av landets högsta domstolar olagligförklarats.

Thaksin i New York

Premiärminister Thaksin Shinawatra sade i statlig tv att hans undantagstillstånd gäller i Bangkok. Samtidigt har han beordrat de militära styrkorna att inte ”genomföra några olagliga förflyttningar”.

Thaksin är i New York för att delta i ett toppmöte i FN. Hans uppges vara lugn och ser fortfarande sig själv som premiärminister, enligt AFP.

– Kuppen kommer inte att lyckas. Vi är i kontroll, säger han till Sky News.

Vice premiärminister Chitchai Wannasathit och försvarsministern Thammarak Isaragura na Ayuthaya har gripits av kuppmakarna.

– Regeringen styr inte längre landet. Jag tror inte att Thaksin kommer återvända till Thailand just nu, sade Akara Chitroj som är talesman utan att gå in på vad som då kommer hända premiärministern.

Enligt AFP cirkulerar rykten i den thailändska huvudstaden om att kuppen är en militärkupp.

Senare gick arméchefen och landets högste polischef ut i ett meddelande som gick ut på att man startat en "reform-kommission” i landet. Samtidigt så uppmanade man det thailändska folket till lugn.

En talesman för kuppmakarna sade enligt Reuters att maktövertagandet är tillfälligt och att "makten ska återföras till folket" snart. Skälet till kuppen ska vara att "Thaksins regering har splittrat landet och korruptionen har ingen hejd".

Politisk kris

Samtidigt som landet befinner sig i en politisk kris, går rykten och krav har hörts på att Thaksin ska avgå.

Thaksin sade själv i tv att han sparkat arméchefen, rapporterar AFP.

En tv-kanal som ägs av militären har avbrutit sina reguljära sändningar och visar i stället bilder på kungafamiljen och spelar musik som förr om åren associerades till militärkupper, rapporterar AP.

Flera thailändska medier på internet går inte att nå. Det är oklart om de har stängts eller om det beror på trafikbelastning.

Fakta om Thaksin och regeringskrisen:

Läs också:

Robert Triches, Susanna Vidlund, TT