Vem mördas nästa gång?

Talibangerillan hotar döda fler ur sydkoreanska gisslan

1 av 3 | Foto: SAMMUL CHURCH/AP
Avrättas en efter en Talibangerillan i Afghanistan meddelar att de kommer att fortsätta avrätta personer ur den koreanska gisslan om inte deras krav på att regeringen ska frige fängslade rebeller tillgodoses.
NYHETER

Först dödade talibanerna Bae Hyung-kyu, 42.

Därefter sköts Shim Sung-min, 29, till döds med ett skott i huvudet.

Vem blir talibanernas tredje offer?

Talibangerillan i Afghanistan har avrättat två ur den sydkoreanska gisslan och hotar nu att fortsätta dödandet om inte deras krav tillgodoses.

Hittades i dike

Polisen hittade den döde Sung-min i ett vägdike i provinsen Ghazni, nära den plats där de 23 kristna sydkoreanerna kidnappades den 19 juli.

Gruppens 42-årige ledare, pastorn Bae Hyung-kyu, dödades för en vecka sedan och hans sönderskjutna kropp hittades i ett ökenområde.

Tidsfrist går ut i dag

Talibanernas senaste tidsfrist gick ut i dag vid lunchtid. Får de inte igenom kravet att regeringen ska frige fängslade rebeller, hotar man att börja döda resten av sydkoreanerna.

Svenska Afghanistankommitténs, SAK:s, chef i Kabul, Anders Frände, säger att risken för nya kidnappningar av utlänningar ökar och att man undviker att åka till områden där det finns talibaner.

Undvik södra delarna

– Norrut i landet är det inga problem, men söderut rör vi oss inte längre än cirka fem mil från Kabul. Vi kör med två bilar och alltid i dagsljus.

Sydkoreanerna, som samtliga är kristna protestanter, befann sig på den ökända landsvägen mellan Kabul och Kandahar i södra delen av landet när de tillfångatogs av talibangerillan.

– Det är inte bara naivt, det vittnar om stor okunskap om landet att över huvud taget bege sig till dessa områden, säger Anders Frände.

– Var syftet dessutom en missionärsresa är det både politiskt och moraliskt helt förkastligt.

”De ställer till det”

– De ställer inte bara till det för sig själva, de ställer också till det för oss andra som vill försöka uträtta något i det här landet.

Kidnappningar sker ständigt

Tidigare artiklar

Cathrine Andersson