Snuvade allergin med nytt preparat

Nu kan Inger njuta av sommargrönskan utan att besväras av pollen

NYHETER

Inger Berthé, 43, lider av svår pollenallergi och har alltid undvikit sommarängar.

Till nu.

En tablett om dagen har fått besvären att försvinna.

- Vi har faktiskt köpt en picknickkorg i år, det har vi aldrig haft förut, säger Inger där hon sitter på den lilla ängen strax intill bostaden i Stockholmsförorten Skärholmen.

Hon har lidit svårt av sin allergi ända sedan barnsben. Björkpollen, damm och mögel har envist förpestat tillvaron.

Vår och sommar har hon alltid använt allergimedicin och ögondroppar i stora doser.

20 år med nässpray

- Jag har kliat mig så mycket i ögonen att jag har fått ärr på hornhinnan.

Nässpray har hon använt året runt. De senaste 20 åren har det nästan inte gått en natt utan att hon vaknat och varit tvungen att använda nässprayen för att kunna andas genom näsan.

Vändpunkten kom i maj när hennes dotters läkare frågade henne om hon ville vara en av testpersonerna i en allergistudie. Testpersonerna fick under två veckors tid prova den nya allergimedicinen Aerius.

De fick inte använda några andra mediciner under tiden.

Studiens huvudsyfte är att undersöka om det blir någon skillnad i medicinens effektivitet beroende på vilken tid på dygnet den tas.

Märkte skillnad första dygnet

Men patienterna har också fått berätta om de känner skillnad på det här preparatet jämfört med de allergimediciner de tidigare använt. Inger Berthé märkte en stor skillnad redan första kvällen.

- Av gammal vana sträckte jag mig efter nässprayen innan jag skulle lägga mig, men så kände jag efter och upptäckte att jag faktiskt inte behövde ta den. Nästäppan var borta.

Även ögonklådan försvann.

"Det här är inget revolutionerande"

Läkaren Johnny Sobin på öron-näsa-halscentrum i Skärholmens läkarhus har haft tio försökspersoner i den nordiska studien som omfattar 700 personer.

- Det här är inget revolutionerande preparat. Näs-täppan har blivit bättre för de flesta, men det är bara Inger som tycker att den har försvunnit helt, säger Johnny Sobin.

Han påpekar också att björkallergiperioden var lindrigare i år än exempelvis förra året.

Populär hos testpersonerna

Öron-näsa-halsläkaren Staffan Henriksson i Eskilstuna hade hand om åtta patienter. Flera av dessa har valt att fortsätta med medicinen även efter testperioden.

- De flesta patienter var väldigt nöjda med just näs-täppsproblemet och saknade inte sina nässprayer, säger han.

Markus Lutteman