Experten: ”Det blev bara en halv pudel”

"Marit Paulsens ursäkt mycket mera äkta"

NYHETER

Lars Leijonborg måste göra en dubbel pudel, sa medierådgivaren Paul Ronge före kvällens utfrågning.

– Det blev bara en halv. Med tanke på att ingen annan partiledare stått med rumpan bar så här inför ett val borde han varit mer ödmjuk, säger Ronge när utfrågningen är över.

Leijonborg bad redan under utfrågningens första minuter sitt parti – och hela svenska folket – om ursäkt. Han beskrev spionaget som en "katastrof".

Hur föll ursäkten ut?

– Det är det svenska folket att bedöma. Men jag tycker att han kunde tagit i mer. Marit Paulsen utstrålade 100 procents ärlighet när hon kallade situationen för katastrofal. Jag tycker inte att Leijonborg talade med samma äkthet i uttrycket, säger Paul Ronge till aftonbladet.se.

Försvaret applåderades

Lars Leijonborg fick applåder när han sa att han väntade till tisdagen med att tala ut för att ville hinna bli välinformerad. Han sa även att socialdemokraterna i det stora hela inte lidit stor skada av spionaget.

Hur måga plus får dessa förklaringar av dig?

– Hans resonemang haltade. Man behöver ingen hel bild när något sådant här händer. Det viktiga är att gå ut och stå upp för att man tänker ta tag i situationen. Och gällande skadan för S – så borde han hackat i sig allt och undvikit att gå i försvarsposition. Han sade till exempel att han själv önskade att han skulle varit mer sansad om han utsatts för motsvarande. Det borde han struntat i, han hade tjänat på att lägga sig helt. Paulsen klarade detta mycket bättre.

På vilket sätt verkat Leijonborg mindre äkta?

– Till exempel: På frågan ”kan du svära på att du inte visste om detta tidigare”, som ställdes flera gånger, svarade han enstavigt och irrrade lite med blicken. Min uppfattning är att det är otroligt viktigt för Folkpartiet att folk trodde honom här. Om det gjorde det får vi ett kvitto på nästa söndag.

"Verkade inte så tagen"

– Dessutom, men det tror jag inte att han kan rå för, så mästrade han utfrågarna och var lite "Bror duktig" genom hela intervjun. Det har ingen annan partiledare varit i valrörelsen. De andra har varit ödmjuka. Nu blev det som att han inte var så tagen av det som hänt, vilket är väldigt märkligt eftersom ingen annan partiledare har gjort bort sig lika allvarligt i modern tid. Ingen annan har stått med rumpan bar inför ett val så här. Men nu vill jag vara ödmjuk, och erkänna att det är väldigt svårt att känna in hur folk kommr att bedöma honom. I valet får vi veta.

Karin Henriksson