Dagens namn: Paul, Pål
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Tv-stjärnan anlitade torped

TV 4-reportern avstängd - uppges ha tagit betalt för reportage

TV 4:s prisade reporter Trond Sefastsson fick 406 000 kronor för att hjälpa en man som dömts till åtta års fängelse för knarkbrott.

Men ingenting hände – och den knarkdömdes familj krävde att få tillbaka pengarna.

Då gav TV 4:s stjärnreporter klartecken till en morddömd torped: Slå till.

Sedan Aftonbladet konfronterat Sefastsson och TV 4 med uppgifterna stängdes han sent i går kväll av från sitt jobb på ”Kalla fakta”.

Trond Sefastsson har belönats med Stora journalistpriset för sina reportage.   Trond Sefastsson har belönats med Stora journalistpriset för sina reportage. Foto: URBAN ANDERSSON

Trond Sefastsson, 51, kommer i dag att polisanmälas – anklagad för att ha försökt att leja torpeder och för grovt bedrägeri.

Trond Sefastsson fick Stora journalistpriset 2001 för sina reportage om morddömde Yasser Askar som senare friades.

Fick 406 000 kronor

Sedan dess har en rad fångar hört av sig till TV 4 och Trond Sefastsson för att få hjälp med sina rättsfall.

TV 4-reportern fick 406 000 kronor i kontanter för att hjälpa Idriz Rexhepi som dömts till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott.

Det var Trond Sefastssons avgift för att titta på fallet och göra tv av det i ”Kalla fakta”, enligt familjen.

Men tiden gick och det blev aldrig något inslag i ”Kalla fakta” eller någon resningsansökan.

Den dömdes son Driton Rexhepi, 28, vände sig så småningom till Trond Sefastsson och ville ha tillbaka 90 procent av alla pengar de hade lagt ut:

”Det har spillts mycket tid på ingenting”, skrev han i ett sms till tv-stjärnan.

Men Trond Sefastsson ville inte betala tillbaka några pengar.

Han vände sig i stället till den livstidsdömde Johan Lindström, som han tidigare hade haft kontakt med, för att få hjälp med familjen Rexhepi.

Lindström och Rexhepi sitter på samma avdelning på Tidaholmsanstalten.

Lindström fick uppdraget att få familjen Rexhepi att sluta kontakta Trond Sefastsson.

Ersättning för uppdraget, som livstidsdömde Lindström uppfattade det, var att hans fall skulle tas upp i tv.

Ganska snart började det sprida sig i en större krets att en av TV 4:s stora profiler ville ha hjälp att ”tysta” vissa personer.

En av dem som tidigt fick höra talas om uppgifter om torpeduppdrag och TV 4:s stjärnreporter var journalisten Dick Sundevall.

Han fick bland annat uppgifter från den knarkdömde Idriz Rexhepis son Driton.

”Inget bra läge”

När Trond Sefastsson fick vetskap om att historien hade spridit sig, skrev han ett sms till den livstidsdömde Johan Lindströms fru den 29 juli klockan 11.59:

”Vet inte om mitt förra mail gick fram, Rexhepi har gått till media vilket skadar mig lika mycket. Han har också blandat in Johan, att han agerat torped åt mig. Inget bra läge. Trond.”

Två dagar senare, den 31 juli klockan 17.28, skrev han ännu ett sms till den livstidsdömdes fru:

”Nämn gärna för Johan att det vore fint om sonen, inte bara slutade kontakta mig, utan slutade jävlas med mig via media eller andra sätt han kan tänkas komma på. Sedan är det inte alls bra att han sprider bland journalistkolleger att Johan agerar mot pappa på uppdrag av mig. Det gör det väldigt svårt för mig att ta upp Johans fall i tv. Trond.”

”Sluta jävlas med mig”

Några dagar senare, den 3 augusti klockan 17.36, fortsätter Sefastsson i ett sms till den morddömde Johan Lindströms fru:

”Säg till J att det är bra att sonen slutat kontakta mig, men det är besvärande för både J och mig att sonen gått till minst en journalist, kanske fler och sagt att pappan på uppdrag av mig blivit hotad av J. Jag vet detta för att journalisten ställt frågor om mig bland fångar (vars fall jag tagit upp i tv) på Österåkeranstalten. Jag vill att sonen HELT slutar jävlas med mig.”

För att undersöka tv-stjärnans avsikter spelade Dick Sundevall och livstidsdömde Johan Lindströms fru in några telefonsamtal.

– Vi ville veta vad han egentligen ville och hur långt han var beredd att gå, berättar Dick Sundevall.

Trond Sefastsson ställdes inför olika scenarion och i ett samtal den 23 augusti talas om direkta våldshandlingar.

Kvinnan säger att hennes fästman Johan Lindström har ”klappat på” Idriz Rexhepi inne i fängelset:

– Det krävdes helt enkelt, det var inte mycket han kunde göra åt det. Men hur som helst har Idriz nu satt sitt liv på att han kommer aldrig att begära tillbaka några pengar av dig. Aldrig, utan dom förstår varandra helt enkelt.

Trond Sefastsson (TS): Mm, vad bra.

Samtalet fortsätter med att kvinnan berättar att Johan har fått tag i två tuffa killar som ska ge sig på Rexhepis son Driton:

– De klipper den här Driton i morgon, de här killarna som han har lejt. Han säger att han kommer aldrig kontakta dig igen om de här pengarna, det lovar han.

”Två jättestora killar”

– Ja, det är väl det stora sen undrar han givetvis hur du ställer dig till allt med tv-program och så sen framöver. Om det är någonting som du tror att eventuellt kommer bli av eller?

TS: Alltså jag har, som jag sa, de här händelserna och det snack som har varit bland journalister är inget bra.

I ett påföljande samtal vill Trond Sefastsson veta mer exakt vad som menas med att Driton ska ”klippas”.

Kvinnan svarar:

– Ja, det betyder i princip att det är två jättestora killar som kommer att i princip prata med honom. De kommer inte att slå honom gul och blå. Jag tror inte de behöver göra någonting egentligen, utan de har väl på sig någon klädsel som gör att det behöver knappt andas på han, det är i princip det som gäller.

TS: Ok, för jag vill inte starta något våld egentligen, utan handlar det om att snacka om, då kan jag stå ut med det. Sen är det för mig också ett alternativ att återreglera det där med den här sonen så att man får stopp på det. Jag har visserligen blivit avrådd från olika håll att göra det av risk för att hamna i någon jävla utpressningssituation.

”Då kör vi på det då”

Lite senare ger Trond Sefastsson kvinnan klartecken till att skicka torpederna på Driton Rexhepi:

TS: Ja, men då kör vi på det då.

– Mm, ja men...

TS: Och han är inte sån... det blir tydligt språk?

– Det är tydligt språk, det är väldigt tydligt, det är så det går till. Det viktiga är att han lämnar dig i fred den där Driton och det kommer han att göra, det lovar Johan, det kommer han att göra.

TS: Ok, nej men då är vi överens.