STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

– Inget brott ta emot kontanter

Det här är frågorna som måste få svar

MOT VÄGGEN TV4-journalisten Trond Sefastsson förklarar att pengarna han tagit emot varit för arbeten vid sidan av jobbet på tv-kanalen.   MOT VÄGGEN TV4-journalisten Trond Sefastsson förklarar att pengarna han tagit emot varit för arbeten vid sidan av jobbet på tv-kanalen. Foto: URBAN ANDERSSON

1. Trond Sefastsson fick enligt familjen totalt 406 000 kronor från familjen Rexhepi för att försöka fria den knarkdömde pappan i familjen genom ”Kalla fakta”.

Tronds förklaring: Det har varit renodlade juristuppdrag, vid sidan av journalistjobbet, och arbetet har aldrig varit ämnat för tv-sändning i Kalla fakta.

Tronds problem: Familjen hävdar bestämt att det från början var tydligt att Sefastsson gjorde jobben som tv-journalist. När de skickade in material till honom var det till hans TV 4-adress. Kommunikation skedde genom hans mejladress på TV 4.2. Trond Sefastsson anklagas för att i flera fall, både som jurist och journalist, ha anlitats av kriminella för att rentvå dem.

Tronds förklaring: Han menar att han inte ser några problem med att göra uppdrag som jurist och då ta betalt. När han arbetar för TV 4 tar han aldrig betalt.

Tronds problem: Sefastsson har arbetat dels med familjen Rexhepi och dels med fallet med den livstidsdömde mördaren Johan Lindström. Båda hävdar att det varit tv-jobb och att han velat ha hundratusentals kronor i betalning.3. Trond Sefastsson tog emot de 406 000 kronorna i kontanter och vägrade, enligt familjen, att ta emot dem till sitt konto.

Tronds förklaring: Det är inte brottsligt att ta emot kontanter. Han har en kvittens, dock helt utan underskrifter, som han säger ska lämnas in för deklaration.

Tronds problem: Några kvitton eller andra formella avtal har aldrig slutits. Inga underskrifter finns. Sefastsson kan i praktiken ha skrivit kvittensen i förrgår, när skandalen blev känd. Familjen hävdar att det var klargjort att det var svarta pengar.4. Trond Sefastsson vände sig till en livstidsdömd mördare som fick ett torpeduppdrag i ett sms: ”Jag vill att sonen HELT slutar att jävlas med mig”.

Tronds förklaring: Han hävdar att han stod under hot från sonen i familjen och var beredd att göra nästan vad som helst för att slippa hoten.

Tronds problem: Ett av Sefastssons viktigaste argument har varit att hans agerande varit framprovocerat i fejkade samtal. Ovannämnda sms skickades dock helt utan påverkan från andra inblandade.5. Trond Sefastsson anklagas för att ha sagt att ersättningen till torpeden, för att slå till mot familjen, var att hans fall skulle tas upp för granskning i ”Kalla fakta”.

Tronds förklaring: Torpeden, Johan Lindström, är enligt Sefastsson ett intressant fall där det finns en chans till resning. Någon betalning, på ett eller annat sätt, har inte förekommit.

Tronds problem: Sefastsson har medgett att torpeden har ett beroendeförhållande till honom eftersom reportern, potentiellt, kan få honom friad.6. Trond Sefastsson säger, när torpedens hustru hälsar att torpeder ska skickas på Driton Rexhepi: ”Ja, men då kör vi på det då”.

Tronds förklaring: Han var under hot och press. Samtidigt var det ett fejkat samtal och det håller inte som bevis mot honom i rättssalen.

Tronds problem: Oavsett om dessa uttalanden var framtvingade är det ett starkt moraliskt dilemma. Utifrån vad Sefastsson vet i det läget ger han klartecken till en torped att agera.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet