Förre ministern åkte taxi för 77 000

Sven-Erik Österberg: Jag åker inte taxi om jag inte måste

1 av 3 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
NYHETER

Trots årskort på SJ och betald lägenhet nära jobbet i Stockholm åker riksdagsledamöterna taxi för tiotusentals kronor varje år.

Värst är förre finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg som förra riksdagsåret åkte taxi för 77 000 kronor.

– Jag sitter inte och åker taxi om jag inte måste, säger han till aftonbladet.se.

Enligt den lista som Sveriges Radios ekoredaktion tagit fram var Österberg den klart mest flitige taxiresenären i riksdagen under den förra riksdagsperiodens nio månader. Med sina nära 77 000 kronor ligger han drygt 20 000 kronor före tvåan på listan - socialdemokraten Lars Wegendal.

Men den förre finansmarknadsministern tycker inte att han åkt taxi i onödan. Han hänvisar till sina uppdrag och till hemadressen - Färna i närheten av Skinnskatteberg i Västmanland.

Reste 60 gånger

– Om jag bodde vid stationen skulle jag ju kunna gå dit. Men nu är det 5,5 mil från bostaden till stationen i Västerås, säger han till aftonbladet.se.

Enligt Ekot reste Österberg 60 gånger mellan Färna och Västerås under perioden. Varje resa gick på 800 kronor.

Kunde du inte ta bilen istället?

– Då skulle jag låsa bilen för övriga familjen. Sedan vill jag inte ha bilen stående vid stationen i en vecka.

De dyraste resorna har gått mellan bostaden i Färna och Arlanda flygplats. Totalt åtta sådana resor à 1 900 kronor. Det fanns inga alternativ, enligt Österberg.

– Jag har haft stora uppdrag det här året, bland annat som ansvarig för arbetsmarknadspolitiken och jag har rest runt mycket i landet. Ett antal gånger har den enda rimliga lösningen varit flygtaxi.

Sitter i taxi

Även socialdemokraten Kent Härstedt, hemmahörande i Helsingborg, tillhör en av riksdagens flitigare taxiresenärer med en reseräkning på nära 39 000 kronor det senaste riksdagsåret. När aftonbladet.se når honom sitter han - i en taxi.

– Mina taxiresor går framförallt till och från Bromma flygplats och till riksdagen.

Kan du inte ta flygbussen?

– Det går inga bussar till riksdagen från Bromma flygplats. Planet landade 7.45 och mitt första möte är 8.15.

– Jag åker inte taxi för att det är kul. Hemmavid tar jag nästan aldrig taxi och i Stockholm cyklar jag till alla möten.

Minst taxiräkning har moderaten Walburga Habsburg Douglas. 88 kronor gick hennes taxiresor på under den senaste riksdagsperioden.

ARTIKELN HANDLAR OM