Idrottsprofil åker på stor skattesmäll

Har jobbat svart för en halv miljon kronor

NYHETER

Den kände idrottsprofilen från Göteborg har varit med i såväl VM som OS. Nu tvingas han betala tillbaka närmare en halv miljon till staten efter att ha fifflat med skatten.

Idrottsprofilen från Göteborg tvingas betala tillbaka många hundra tusen kronor i undanhållen skatt.

Fifflet har kommit fram sedan skatteverket granskat den 28-årige idrottsprofilen och hans företags verksamhet. Och idrottsprofilen får hård kritik för hur ekonomin har skötts.

Redovisade inte halv miljon

Idrottsprofilen har till exempel ett eget företag – men ingen F-skattsedel. Skatteverket påpekar att det inte finns några samlade räkenskaper för företaget och ingen redovisning av skatter och avgifter. ”Till följd härav har någon revision i egentlig mening inte kunnat utföras.” skriver skatteverket.

Under granskningen har myndigheten hittat mängder av fusk under förra året. I flera småportioner har till exemepel ett företag betalat in nästan 470 000 kronor till konton tillhörande idrottsprofilen och hans företag – varav bara 160 000 redovisats.

Tvingas till straffavgift

Ett annat företag har satt in 170 000 kronor på samma konton – inte heller de har tagits upp i deklarationen. Pengarna ”utgör enligt Skatteverkets bedömning uteslutande ersättning för dina personliga tjänster och ska därför beskattas som lön”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Sammanlagt har skatteverket därför beslutat att höja idrottsprofilens taxerade inkomst för 2006 till 716 500 kronor – en höjning med 477 410 kronor jämfört med vad han själv uppgett i sin deklaration.

Idrottsprofilen ska också betala nästan 100 000 kronor i straffavgift på grund av att han lämnat så felaktiga uppgifter i sin deklaration. I slutänden innebär de höjda skatterna att idrottsprofilen tvingas betala tillbaka drygt 350 000 kronor till skatteverket.