Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Stockholms pärlor

    Korvkiosker, biografer och byggnader. Stockholms kulturpärlor är många. En av dem är nedläggningshotade korv- kiosken Sippan på Odenplan som Punkt SE berättade om i fredags. Men den är inte ensam om att hotas av rivning eller nedläggning.

    Här är några av Stockholms skatter som Punkt SE:s läsare tycker är värda att bevara.

Foto: Lennart Rooth

Astoria, Nybrogatan 15

  Byggdes och invigdes 1928. Biografen har genomgått ett flertal renoveringar genom åren men är sedan en tid stängd efter Astorias konkurs.

”Nästa år fyller Astoria åttio år - ska det firas genom att hennes innanmäte rivs ur och hon går ett öde till mötes som ännu en shoppinghangar fylld av travar med reatröjor? Om det finns pengar till Operan och Dramaten, borde det finnas pengar till en biograf.”

/Mona Holmquist

Foto: TOMAS ONEBORG/SCANPIX

Swartlings ridskola, Stadion

  Uppförs 1886-88 av Generalstabens stalletablissement, som senare blir Swartlings ridskola. 1993 förklaras anläggningen som byggnadsminne. 2004 köper Akademiska Hus ridskolan och ansöker om att få flytta stallet, men får avslag.

  2006 ansöker Akademiska Hus i stället om att byggnadsminnesförklaringen ska hävas. 2007 ger länsstyrelsen häver länsstyrelsen byggnadsminnesförklaringen.


”Så som det nu är, så rivs väldigt mycket - alldeles för mycket. Ta till exempel Swartlings Ridskola vilken även den var K-märkt. Gäller ingenting sådant längre? Vi är ju inte heller allesammans trendiga ungdomar som vill ha latte-ställen och gallerior överallt. Stockholm bör måna om sådant som betyder något för människorna.”

/ Gittan Åberg

Foto: Frida Lemholm

Sippans kiosk, Odenplan

  Stockholms stad köpte in kiosken i slutet av 50-talet. En klassiker för många Stockholmare som brukar köpa tidningar eller korv på nätterna. Nuvarande ägare arrenderar kiosken av kommunen.

”Sippan får inte läggas ner! Där tog man alltid en korv/hamburgare när man väntade på nattbussen hem på det ljuva 80-talet. Hur många lärde man inte känna i den kön ... ”

/ Eva Schalling

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet