Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bästa maten – för klimatet

En fjärdedel av utsläppen kommer från vad vi äter

fel och rätt rätt Alexander Bergdahl, 8, har fått en dålig frukost, tvillingsystern Maria en bra – för jordens klimat. Båda har fått rågbröd – det beror på att utsläppen från olika sorters bröd är låga, det är svårt att hitta ett bröd som är dåligt för klimatet. fel och rätt rätt Alexander Bergdahl, 8, har fått en dålig frukost, tvillingsystern Maria en bra – för jordens klimat. Båda har fått rågbröd – det beror på att utsläppen från olika sorters bröd är låga, det är svårt att hitta ett bröd som är dåligt för klimatet. Foto: terje lindblom

Brittiska matjätten Tesco lovar att klimatmärka 70?000 varor.

Under tiden gör Ica, Coop, Willys och Hemköp ingenting. Trots att en fjärdedel av svenskarnas utsläpp av växthusgaser kommer från maten.

Aftonbladet guidar dig så att du kan äta klimatvänligt.

våra utsläpp Totalt släpper varje svensk ut 5?681 kilo koldioxid om året. Så här fördelas utsläppen.Källa: KTH, industriell ekologi.   våra utsläpp Totalt släpper varje svensk ut 5?681 kilo koldioxid om året. Så här fördelas utsläppen.Källa: KTH, industriell ekologi.

Nyligen lovade brittiska Tesco att ta fram varje varas klimatkostnad: hur mycket växthusgaser produktion och transport har orsakat. De satsar fem miljoner pund på forskning för att ta fram ett bra mätsystem.

 

”Tar lång tid”

Redan i år ska Tesco märka flygfraktade produkter. Fattiga länder som behöver exportinkomster ska inte drabbas för hårt av flygmärkningen.

Klimatkostnadsmärkningen kommer inte i år.

–?Forskningen tar lång tid att genomföra. Men märkningssystemet ska vara öppet för alla kedjor att använda, säger presschefen Trevor Datson.

 

Kartlägger utsläpp

Annika Carlsson-Kanyama är docent i industriell ekologi och blir jätteglad när hon får höra om Tescos projekt. Hon har jobbat sedan 1994 med att kartlägga kedjan av klimatrelaterade utsläpp som vår mat skapar:

–?Jag ville hitta kopplingen mellan det vardagliga och det globala när det gäller klimatet, säger hon.

Carlsson-Kanyama och hennes kollegor provar ut en klimatkalkylator där man kan lägga in råvaror eller recept och snabbt få besked om utsläppen.

Hon har klimatanpassat sin egen familjs måltider, vilket underlättades av att de redan innan åt mycket vegetariskt och baljväxter. Nu undviker hon till exempel växthusodlade grönsaker.

–?Livsmedelsbranschen borde ligga mycket längre fram. Det är klart att det tar tid att få fram ett märkningssystem. Men vissa kedjor gör redan i dag analyser för internt bruk, som aldrig kommer ut till konsumenterna, säger Carlsson-Kanyama.

Hon är övertygad om att en märkning skulle ge effekt:

–?Det skulle möjliggöra ett ökat ansvarstagande. Och det sätter press på livsmedelskedjorna att se till att klimatbelastningen minskar, de kommer att säga till leverantörerna att ”det här ser inte bra ut, vi väljer någon annan”, tror Carlsson-Kanyama.

 

Lagras i streckkoden

Hur konsumenten ska informeras har hon flera funderingar kring:

–?Antingen kan det stå på etiketten, hur stora utsläppen är. Och det kan ligga i streckkoden, så att man ser utsläppen från dagens inköp på kvittot och i slutet av varje månad. Varje år skulle man kunna få bonus om man dragit ner på sina utsläpp, säger hon.

 

Ekomat är ibland klimatvänligare än vanlig mat. Men väldigt få varor har testats.

Krav, som märker ekologiska matvaror, ställer inga krav på förnyelsebara bränslen vid transporter. Men organisationen arbetar nu med att ta fram en klimatmärkning.

– Ett första utkast till regler kanske finns om ett halvår, säger Johan Cejie.

Utsläpp av växthusgaser, som metan och koldioxid, ska ingå i märkningen.

Åtta ekomatvaror har testas i Sverige. Konsumentföreningen Stockholm lät Sik, Institutet för livsmedel och bioteknik, jämföra åtta ekovaror med åtta vanliga. Fem var bättre, men tre orsakade samma klimatpåverkan som de vanliga: mellanmjölk, nötkött och fläskkött.

Joachim Kerpner

Här är din guide – vara för vara

25 varor – så mycket påverkar de vår miljö

    Här kan du se vilken klimatpåverkan 25 vanliga livsmedel har. Siffrorna visar hur mycket växthusgaser som släpps ut fram tills varan står på bordet och?gäller för 100 gram. Mätenheten är koldioxid­ekvivalenter,?vilket betyder att alla växthusgaser omräknats till koldioxid. Metan är till exempel 21 gånger starkare än koldioxid.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet