Stökig nyårsnatt - flera skadade

NYHETER

Nyårsfirandet blev stökigt på många håll i landet, med mängder av bränder orsakade av fyrverkeripjäser. Även flera människor ska ha skadats av raketer.

Vid Hammarby skidbacke i södra Stockholm ska en person ha först till sjukhus i ambulans efter att ha fått en fyrverkeripjäs i ansiktet. På Djäkneberget i Västerås ska en annan fyrverkeriolycka ha inträffat, men det är oklart om någon skadats allvarligt. Även från Blekinge rapporteras att ett par personer har förts till Karlskrona lasarett efter fyrverkeriolyckor.

Bränder

Många bränder inträffade under kvällen och natten. Stora delar av Kristinedalsskolan i Stenungsund förstördes i en kraftig brand under kvällen. Branden startade vid lågstadiedelen av skolan, innan den spred sig vidare till övriga delar av skolan genom krypvinden.

- När det väl tar sig in där blir det vinddrag som i en skorsten, säger Anders Magner, biträdande vakthavande befäl i Västra Götaland.

Orsaken till branden i Kristinedalsskolan är inte klarlagd.

Nyårsraketer orsakade en brand med kraftig rökutveckling i en lagerbyggnad intill en fabrik i Grimstorp utanför Nässjö. Branden startade vid halv nio-tiden.

- Vi har några vittnen så eventuellt kan vi få tag på de här raketskjutande ungdomarna, säger Bengt Netterström, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Många mindre bränder orsakades också av fyrverkeripjäser. På Perugatan i Västervik började det brinna på en balkong, troligen genom en förlupen raket. På Lövsångargatan i Västerås brann det också på en balkong och även där tror nyårsraketer ha tänt på.

I Örebrostadsdelen Tybble kastades smällare in genom en öppen balkongdörr vid 19-tiden på nyårsaftons kväll. Smällarna satte eld på några servetter på ett bord, men kvinnan som bor i lägenheten hann släcka innan elden spred sig, skriver Nerikes Allehanda på nätet.

TT