”Trappa ner stegvis”

Experten chattade med läsarna – här är bästa tipsen mot snus-absinensen

Foto: veronica karlsson
SNUS-KIG I MUN. Det kan vara ett argument för en anhörig som vill att partnern slutar snusa. Risken för cancer i bukspottkörteln är dokumenterad och forskning pågår om vad snuset ställer till med i munhålan. Fusksnus kan vara en ersättning, men experten Maria Rankka påpekar att flera ”låtsassnus” innehåller sötningsmedel som fräter på tänderna.
NYHETER

Förbered dig mentalt innan du slutar snusa.

Halvera dagsdosen och byt lössnus mot påssnus innan du till sist lägger prillan på hyllan så blir det lättare.

Det är några av tipsen från Maria Rankka, expert från Sluta Snusa & Sluta Röka-linjen.

– Vår hjälptelefon öppnar i morgon bitti igen för den som behöver mer stöd, säger Maria i chatten om hur man lättast slutar snusa.

Maria Rankka säger: Hej nu är jag här! Hälsn Maria Rankka

tommy säger: hejsan.. hur kan man gå i vägar med att sluta snusa?

Maria Rankka säger: Det kan vara bra att för det första bestämma ett datum. Snusar man mycket, mer än en halv dosa om dagen, kan man tänka sig en nedtrappning.

lillen säger: Hej! har snusat i 22 år, men vill sluta nu. vad rekommenderar du att jag gör?

Maria Rankka säger: Många snusare har svårt att tänka sig förberedelser. Det handlar om att kunna tagga sin motivation och att peppa sig. Avsätt tid för detta, låt det bli en period där det blir lite lugnare omkring dig, en mental process. Fundera också på hur ett liv utan snus ska se ut, hur det kan bli i olika situationer där man tidigare brukat snusa och där det kan bli kritiskt.

hur slipper jag suget ? säger: hur minskar jag suget ?

Maria Rankka säger: Två bra sätt är att dels fysiologiskt angripa, att äta rätt, att äta tillräckligt ofta och att få tillräckligt med bra kolhydrater, så blodsockret håller sig på en så stabil nivå som möjligt. Det andra är att man rör på sig, då aktiverar man en annan typ av "belöning", man får endorfiner. Nikotin aktiverar dopaminer som är närbesläktade med endorfiner.

Sten säger: Är det sant att man kan få cancer av att snusa?

Maria Rankka säger: Det är en fråga som är svår att hantera i ett så här kort forum. Alla cancerprocesser har en lång utvecklingstid, det handlar om flera år, men det är klart bevisat att det finns en förhöjd risk för cancer i bukspottskörteln. Man tvistar fortfarande om hur det ligger till när det gäller cancer i munhålan.

Linus L säger: Är det enklast att sluta genom att dra ner på det mer och mer, eller att sluta med det helt på en gång?

Maria Rankka säger: Snusar man mycket kan det vara en stor fördel att först förbereda sig, halvera sin konsumtion och sedan sluta. Men det finns inga dåliga sätt. Att kanske halvera sin konsumtion och sedan sätter ett datum för när man ska sluta kan vara en bra idé. Att först övergå från lössnus till portionssnus innan man slutar kan också vara bra.

Sophie säger: Man blir ju alldeles yr i huvudet om man försöker hålla sig ifrån snuset, så svårt att hålla sig ifrån det då

Maria Rankka säger: Yr i huvudet blir man just på grund av att nikotinet drar ihop blodkärlen. När man inte tar snus sjunker blodtrycket, och då blir man snurrig i skallen. Egentligen är det du säger ett tecken på att det är bra att hålla sig ifrån snuset, det är vilsammare för kärlsystemet. Du kan kompensera genom att dricka mer vätska och bekymret brukar gå över på ett par veckor.

Micke säger: tjenare jag har försökt sluta snusa 2 ggr tidigare men det funkar inte jag kall svettas osv

Maria Rankka säger: Det du beskriver är en kraftig fysiologisk abstinens. Det kan bli att man har influensa, det kan bli kraftiga reaktioner. Du kan antingen trappa ner succesivt, så det inte blir så stort hopp, eller att använda nikotinplåster, för att lindra symptomen.

simon säger: hej maria. finns det ett nummer att ringa till om man behöver hjälp eller stöd i att sluta snusa?

Maria Rankka säger: Ja, du är välkommen att ringa Sluta Röka-linjen, där snusare också kan få hjälp. Tel 020-84 00 00. Vardagar 9-20 utom fredagar 9-16. Det går också att mejla från www.slutaroka.org, men tyvärr har vi inte öppet på helger eller sent på kvällar.

säger: är det bra att börja med tobaksfria snus?

Maria Rankka säger: Det är inte helt lätt att svara på. Självklart tycke jag att allt som gör att man blir fri från beroendet är bra. Men tyvärr vet man inte riktigt vad som är i de här snusfria produkterna. Det är lite av en gråzon. Har man hjälp av det är det en god sak, men man ska vara medveten om att de hjälper mest för känslan att ha något under läppen, ett substitut för det. En del innehåller t ex starka örter, och jag som också är tandläkare har sett att det kan fräta på tänderna eftersom det kan innehålla sötningsmedel. Har man riktig abstinens måste man nog gå till apoteket och inskaffa nikotinläkemedel under en övergångsperiod.

Tjallamalla säger: kan man bli beroende av det sk "fusksnuset".

Maria Rankka säger: Jag har svårt att tro att det innehåller beroendeframkallande droger, med egenskaper som nikotinet har. Det är nog mer grejen man kan bli beroende av, det blir en ny napp. Ska man använda det bör man nog ha en plan för hur man ska använda det, om det ska vara substitut.

Busäpple säger: Hej Hur kan man klara att jobba med en besvärlig person utan snus så här första veckan?

Maria Rankka säger: Jag tror att det är bra att prata om det, helst innan personen ska sluta, så det inte uppstår onödig friktion. Man kanske kan säga "nu verkar det vara jobbigt för dig, kanske du ska ta en promenad" eller bjuda på lite frukt. Visa omsorg utan att vara förebrående eller ställa krav.

säger: Finns det några vettiga läkemedel man kan ta om man vill sluta snusa?

Maria Rankka säger: Man kan säga att än så länge så finns inga läkemedel som är godkända för snusavvänjning. De som är godkända för nikotinberoende fungerar också på snusare, men doseringen är annorlunda och det kan vara lite rangligt. Det finns också läkemedel som jobbar med signalsubstanser och det är inte helt klart hur det funkar. Men fråga gärna doktorn, berätta hur det står till och be om råd.

emma säger: Hur ska jag motivera min kille att sluta snusa?

Maria Rankka säger: Det sämsta du kan göra är att anklaga honom eller ställa krav. Det gäller att locka fram personens egen motivering att göra det här. Möjligen skulle du vara rak och säga att du skulle uppskatta t ex en snusfri mun hos honom. Du kan fråga "är det något jag kan göra för att stötta dig att bli snusfri?". Men det är svårt att vara anhörig, det blir väldigt lätt konfrontation och anklagelser, det blir ofta laddat på fel sätt. Och om det inte är barn det handlar om så är det ju vars och ens ansvar, så det gäller att locka fram det vuxna och mogna hos personen.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta, tack alla som chattat.

Maria Rankka säger: Jag önskar alla som vill sluta lycka till. Och Sluta-röka-linjen öppnar i morgon klockan 9 och den är verkligen till även för snusarna. 020-84 00 00.