Begick våldsamt rån – släpptes

Foto: Hasse Rosenthal
NYHETER

STOCKHOLM. En 37-åring genomförde i söndags ett våldsamt rån för att reglera en skuld. Först efter en vild polisjakt kunde han gripas.

Men trots dramatiken är han nu försatt på fri fot.

Risken för fortsatt brottslighet är liten eftersom han inte straffats för brott på 16 år, motiverar Stockholms tingsrätt beslutet.

37-åringen är dock fortfarande misstänkt för rånet på bensinmacken vid Lindhagensplan i Stockholm.

Iförd mc-hjälm med visir för ansiktet och beväpnad med pistol tvingade han till sig tusentals kronor.

Hotade taxiföraren

Mannen flydde i samma taxi som han anlänt till bensinmacken med. Efter rånet riktade 37-åringen pistolen mot taxichauffören och beordrade denne att köra.

– En polisman som var på väg hem från jobbet såg att något inte stod rätt till. Han följde efter, upprättade en kontakt med sambandscentralen och angav bilens position, berättar Tommy Ekheden, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Över tio polispatruller deltog i jakten på Kungsholmen i huvudstaden – och flera polisbilar körde i över 100 kilometer i timmen. Till slut greps mannen på Barnhusbron.

– Det var ett av våra befäl här på Södermalmspolisen som slog larm. Han tyckte det var lite vilda västern, som en amerikansk film, säger Ekheden.

Försattes på fri fot

Mannen anhölls på nyårsaftonen misstänkt för grovt rån och olaga hot. Men efter häktningsförhandlingen försattes han på fri fot – trots att åklagaren hävdar att det finns risk att han fortsätter begå brott.

– Han måste finansiera sitt missbruk även i morgon. Om han har en skuld kvarstår den och det här är inget brott man begår bara en gång om man är missbrukare. Man bör kunna se bredare än bara till tidigare domar, säger kammaråklagare Carl Asterius.

TT