30 dog när kyrka brändes ner

Klanstriderna i Kenya fortsätter

Foto: TONY KARUMBA
STAMKRIG. Valresultatet i torsdags blev det jämnaste någonsin i Kenya och oppositionsledarens anhängare rasar och kallar utgången valfusk. Hundratals har dödats i rena gatustrider sedan dess. Anställda vid bårhusen vittnar om skottskador, machetehugg och svåra brännskador på kropparna.
NYHETER

När de sökte skydd i kyrkan stacks byggnaden i brand.

Enligt Röda korset dog minst 30 människor i infernot.

Dussintals fördes till sjukhus med brännskador.

Foto: ap
SVÅRA SKADOR. En läkare i Mombasa tar hand om en av många skadade som fördes till sjukhus med svåra brännskador på nyårsdagen. Rasande anhängare till oppositionsledaren hade satt eld på honom ute på gatan i Mombasa.

Det var vid tiotiden på förmiddagen på nyårsdagen som hundratals människor – enligt BBC:s källor cirka 400 – sökte skydd i en kyrka i staden Eldoret i västra Kenya, cirka 300 kilometer från Nairobi.

Området har varit bland de hårdast drabbade sedan våldet exploderade i slutet av förra veckan.

Försökte gömma sig

Alla offer ville enligt polisen gömma sig undan de grupper av rasande unga män som drog längs gatorna i jakten på motståndare från den rivaliserande etniska grupp som besegrat oppositionskandidaten i valet i torsdags.

De flesta hörde till kikuyustammen, precis som den nyvalde presidenten Mwai Kibaki, och de flesta hade int en chans när mordbrännarna satte eld på kyrkan.

– Innan man tände eld så misshandlades människorna som sökt skydd, säger pastorn Jackson Nyanga till BBC.

– Efter att det börjat brinna så dog barnen, cirka 25 barn och fyra äldre personer. Flera personer försökte konfrontera angriparna men skadades.

På eftermiddagen började arbetet att leta igenom de rykande resterna. Exakt hur många som brändes inne är oklart, men enligt både polisen och Röda Korset handlar det om ett 30-tal personer.

Flera dussin skadades och har förts till sjukhus. Andra hann fly i panik och lämnade både kläder och andra tillhörigheter i ruinerna.

Igår nyårsafton satte mordbrännare eld på bland annat en marknad i en av Nairobis förstäder.

Antalet döda i oroligheter efter valet i torsdags är fortfarande inte känt, men siffran har passerat 250.