Tiotusentals på flykt

35 brändes till döds i kyrka

Foto: AFP
Tiotusentals måste fly efter presidentvalet, som skapade kaos i landet.
NYHETER

Tiotusentals människor har tvingats fly från sina hem till följd av det brutala våldet efter Kenyas presidentval som på onsdagen hade krävt minst 300 liv och hotade att utveckla sig till en fullskalig etnisk konflikt.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och den brittiske utrikesministern David Miliband gjorde på onsdagen ett gemensamt uttalande där de uppmanar Kenyas politiska ledare att kräva stopp på våldet och att de engagerar sig i en politisk och juridisk process för att lösa krisen samt säkra en ”gemensam och fredlig framtid” i Kenya.

”Vi uppmanar alla politiska ledare att inta en kompromissanda som sätter Kenyas demokratiska intressen i första hand”, skriver de två i uttalandet.

De flesta dödsfallen rapporteras från västra Kenya, där oppositionen har ett starkt fäste. 35 vuxna och barn brändes på tisdagen till döds i en kyrka, där de tagit sin tillflykt utanför staden Eldoret. Offren kom främst från den etniska gruppen kikuyu, som traditionellt stödjer den omvalde presidenten Mwai Kibaki.

Ofattbart våld

Oppositionsledaren Raila Odinga har starkast stöd hos gruppen luo, som tillsammans med sin presidentkandidat känner sig bestulen på segern i presidentvalet av Kibaki.

Våldet är det värsta som skakat Kenya sedan en misslyckad kupp 1982.

– Vad jag sett är ofattbart och obeskrivbart, sade chefen för kenyanska Röda Korset, Abbas Gullet, efter att ha besökt de värst drabbade områdena i västra Kenya.

– Det här är en nationell katastrof.

Minst 70000 människor har drivits på flykt i västra Kenya, enligt Röda Korset.

Plundrare härjar i slummen

Flygbilder som tagits av organisationen visar hundratals hus i brand och vägspärrar var tionde kilometer.

Enligt Gullet får bara de med ”rätt etnisk bakgrund” passera.

Myndigheterna i Uganda rapporterar att flera hundra människor ur den etniska gruppen kikuyu kommer över gränsen från Kenya.'

Dödsoffren vid tisdagens brand fanns bland de omkring 400 människor som sökt skydd i en kyrka för att undkomma de upptrappade etniska striderna, uppgav polisen och ögonvittnen.

– Minst 35 människor brändes till döds i kyrkan, några till oigenkännlighet. Bland dem kvinnor och barn, sade Gullet.

Minst 42 personer fördes till sjukhus med svåra brännskador.

I Nairobis slumområden härjade plundrare som brände ned butiker som tillhörde medlemmar i kikuyu-stammen.

TT